Меню

Сушата може да съсипе реколтата от пшеница

01.04.2019 г.
2033
Продължават проблемите за зърнопроизводителите с липсата на валежи, след слабата на сняг зима. Въпреки, че на много места зърнените посеви се възстановиха на около 80% от сушата в края на есента, то в момента те са под втори силен натиск. 

Зърнопроизводители от всички региони на България споделят, че влагозапасеност на практика вече няма! Единствената останала влажност в почвата е на дълбочина над 20 см., което не е достатъчно за крехката коренова система на растенията.

Най-силни са проблемите със засушаването в региона на Лудогорието, Добруджа, а също и в регионите на Пловдив, Хасково, Свиленград и частично в Бургаско.

Сушата поставя на голямо изпитание активните дейности на полето, особено торенето и пръскането с хербициди. Затова отново трябва да се премисли внасянето на азот. Ако вече са внесени през предишните месеци азотни торове в по-малки дози и е направено второ торене през последната седмица, то с това трябва да се приключи внасянето на азотни торове докато не се нормализира валежната обстановка (ако изобщо се случи).

В настоящото състояние посевите не могат да усвоят повече от 30 кг/дка азотен тор като амониев нитрат. По-високи дози ще затормозят допълнително пшеницата. Особено трябва да се внимава с листни торове съдържащи високи проценти азот и най-вече амониев. 

За професионална консултация относно минимизиране рисковете от сушата и правилното прилагане на агротехнически спасителни мероприятия: 0899 05 11 74 - Научно изследователски център Плантиз.