Меню

Сушата и безводието в язовир Жребчево обричат земеделието в целия регион

25.01.2020 г.
28459
Сушата и безводието в язовир Жребчево обричат земеделието в целия регион, показа поредна проверка на място днес 25-и Януари. Припомняме, че екип на Асоциация на българските села (АБС) проведе множество телефонни разговори през последните 15 дни, за това какво е реално състоянието на язовирите в селските региони на България, предвид, че валежи със стопанско значение няма от края на Юли 2019-а година.

От всички 130 прозвънявания на кметове на села и земеделци от всички региони на България, се оказа така, че 93.5% от язовирите в селата са на критичен минимум запаси с вода, а някои са напълно пресъхнали. Изключително критично е и положението в друг голям водоем - язовир Цонево.

Информацията на АБС, макар и институционално неофициална, беше публикувана в някои медии, след което излезе новината, че ДАНС тръгва на проверки из всички значими язовири в страната по искане на прокуратурата. Малко по-късно от МЗХГ обявиха, че криза няма и че поливна вода за земеделието ще има за целия сезон 2020. Според експерти обаче, това може да е така, само ако са налице минимум 10-15 дни с обилни валежи от дъжд или сняг, които биха възстановили около 35% от водата в язовирите. За доброто възстановяване на около 50 до 65% от капацитета на язовирите обаче са нужни много повече валежи. А такива - не се очертават, според официалната агропрогноза на БАН, както и от международните данни на водещи метеорологични организации.

Кризата в водните ресурси и сушата изостри обществената чувствителност към въпроса за отклоняването на вода за частни ВЕЦ-ове, свързани с политици, както и лошото стопанисване на напоителните системи. 

Експерти по екология акцентираха, че проблемът се допълва и от поголовното изсичане на горите през последните години, което води до неспособността на природата сама да регулира подпочвените води.

© 2020 selo.bg 

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете