Меню

Страшен скандал със загробени норки влиза като сигнал в ЕК

Страшен скандал със загробени нелегално трупове на норки влиза като сигнал в Европейската комисия (ЕК), съобщиха за Село представители на няколко природозащитни организации.

Само месец след като пред Министерски съвет се проведе протест срещу отглеждането на норки за ценни кожи, подкрепен от подписка с над 50 000 подписа, а в МЗХГ се проведе среща между протестиращи и ръководството на аграрната институция, bTV разкри страшен скандал с нелегално загробване на огромно количество трупове от одрани норки.

По първоначална информация става въпрос за над 40 броя 20 тонни ТИР-а, които са загробени абсолютно нелегално в частен имот, близо до сливенското село Боров Дол.

Икономическият интерес от бизнеса с норки не оправдава държавата в лицето на МЗХГ да не наложи законодателна инициатива, с която да се забрани отглеждането на норки за одиране на кожи ( * в практиката се прилага и одиране на живи животни). 

Голяма част от фермерите в България дори не са съгласни отглеждането на норки да се причислява към сектора на селското стопанство. Обемите в това "производство"  са толкова малки, че не съставляват дори 0.0001% от БВП в агросектора, за да има подкрепа от страна на държавата.

В рамките на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС се разходват милиони евро за мерки за "хуманно отглеждане на животни", но бизнесът с норки, дори не се доближава до най-базовите критерии за "хуманност". В концлагерите за норки по изключително мъчителен и жесток начин ежегодно биват убивани милиони животни.

Само 2 са фермите за норки в България.
Едната започва дейност през 2015 година в село Маджерито до Стара Загора. Събитието е посрещнато с огромно недоволство от обществеността, като срещу отглеждането на норки за кожите им за седмица се събират 20 000 подписа в онлайн петиция. Въпреки негативните реакции, фермата започва да функционира. Регистрирана е на фирма „Фармпро ООД“ със собственик Иван Ангелов, който е изпълнителен директор на Сити Клиник, основен инвеститор в птицеферма „Градус“, както и в „Бисер Олива“. Другата ферма за норки е разположена в Ямболско.

Отглеждането на животни за кожите им е неприемливо не само за защитниците на правата на животните, но и за голяма част от гражданите, които го считат за ненужна жестокост, породена от нездраво влечение към показен лукс.

В Европа отглеждането на норки за кожи постепенно бива забранявано. 
Първата забрана за отглеждане на животни само за кожите им е във Великобритания от 2000-та година. Следва Австрия от 2004-та, а Холандия, вторият по големина производител на кожи в ЕС, забрани производството им през 2012-та с гратисен период до 2024-та. Хърватска забрани фермите през 2007г. с 10 годишен гратисен период, а Словения – през 2013, с тригодишен период. Други страни със забрана са Сърбия, Босна и Херцеговина и Македония. През тази година Германия прие още по-стриктни мерки от приетите в 2009-та, като на практика слага край на фермите за кожи след петгодишен гратисен период.

Риск за здравето на работниците и животновъдството в България
Отглеждането на норки е силно рисково за хората и животните, защото според официални данни на Световната здравна организация (СЗО) норките са гостоприемник и разпространител на вируси, H3N2, H10N4, H5N1 и други опасни заразни болести.

През август 2017 година зам.министъра с ресор "Животновъдство" - Цветан Димитров  предлага промяна на наредба 2 от 11.2.2009г. на МЗХ за условията за отглеждане на космат и пернат дивеч, съобразени с неговите физиологически и поведенчески особености, като предлага промени в частта за норките, с които иска разрешаването на отглеждането на американски норки в България „поради затруднения за заинтересованите страни“, без да има никаква обосновка относно екологичните и здравословни опасности от отглеждането на американски норки.

Проектонаредбата не е само споделена в интервю идея на зам.-министъра, а е качена официално за обществено обсъждане. С проекта за нова наредба Цветан Димитров предлага всички текстове, които създават проблем за „Фармпро“ и фермата за норки, да отпаднат. Чисто и просто: нарушителите си поръчват закони. И то във време, в което европейските държави постепенно забраняват отглеждането на животни за кожи.

В гореспоменатата наредба има изискване животновъдните обекти за отглеждане на дивеч да са на отстояние, по-малко от 500 метра от населени места, други животновъдни обекти и главни пътища. Фермата за норки се намира до разклона на магистрала „Тракия“ за Стара Загора. Пътят до Стара Загора – Е85, е част от европейски път от Латвия до Гърция. Такава близост до главен път поражда рискове от пренос на зарази. Когато беше сезирано за това нарушение МЗХ отговори, че в закона за движение по пътищата били споменати само първостепенни и второстепенни пътища и че тяхната собствена наредба била грешна. И отказаха да я приложат. Все пак, понятието „главен път“ съществува и очевидно законодателят е имал нещо предвид с това изискване.

На сигнала, че фермата се намира непосредствено до друг животновъден обект – птицефермата „Градус“ на Ангел Ангелов, министерството тогава отговори с мълчание.

Как ще реагира днес МЗХГ след разкриването на огромното нелегално гробище за норки, близо до вододайни източници, ще определи редица събития, които ще се изсипят на главата на ръководните органи в МЗХГ и БАБХ. Неглежирането на всички подобни случаи доведе до кризата с АЧС в момента, която ще унищожи напълно цял сектор в животновъдството. Неглежирането на проблема с отглеждането на норки, ще доведе до съвсем нови проблеми, които ще покажат и докажат на властите, че много от нещата в живота като цяло - НЕ СА под техен контрол, а се подчиняват на неписани закони, при които грешка няма.

  протест норки
  19.06.2019 г.
  8329
  Фермите за норки - извън хуманното отглеждане, с рискове от зарази и политически интереси
  Днес пред Министерски съвет се провежда протест срещу отглеждането на норки за ценни кожи. Протестът обединява 64 различни неправителствени и граждански организации и е последван след продължила близо 2...
  Виж повече