Меню

Стоян Чуканов: Има добър пазар за качественото българско говеждо месо

03.09.2019 г.
13902
Месодайното говедовъдство е ниша, която има голям потенциал за развитие, а през последните 5 години има и ясно изразена тенденция към увеличаване на месодайните породи животни. Все повече са и специализираните породи месодайни говеда (Херефорд, Абердин Ангус, Лимузин, Шароле, Обрак, Галоуей, Гаскон).

За качественото говеждо месо, тенденциите на пазара и добавянето на стойност в месодайното говедовъдство Село разговаря със Стоян Чуканов, председател на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България, която обединява 123 фермери с около 5000 животни под селекционен контрол. Цялото поголовие обаче е много по-голямо, заради поддържането на т.нар. стокови стада. Чуканов се занимава с животновъдство от 10 години. Отглежда 300 глави добитък в землищата на селата Горска поляна и Странджа, община Болярово. Животните се отглеждат изцяло пасищно в Странджа планина и само финишингът на угояването - последните 4 месеца, са на затворено отглеждане.

Пазарът е най-добрият регулатор
Пазар за качественото говеждо българско месо има. Има и цени. За последните три години цената на говеждото месо скочи с повече от 20%. Увеличението обаче е за месото от угоени животни, уточни Чуканов, тъй като на пазара има млечни животни, които се продават за месо. “Огромният прираст при кравите месодайно направление дойде от това, че много хора си декларираха животните като месодайни, просто защото не можеха да покрият изискванията за млечното говедовъдство. Това реално не са истински месодайни животни и е в услуга на сивия сектор - от една страна много от тези хора нерегламентирано продължиха да доят и продават млякото, а в същото време се водят в месодайно направление и продават телета. Друг е въпросът, че тези телета не са отгледани правилно като месодайни. Това обаче е моментно състояние, защото клиентите, които търсят говеждо, все по-често търсят качествено месо”, посочи животновъдът.

Цена от 2 - 2,10 евро/кг. живо тегло, за живи животни над 500 кг. (до две години) вече не са нереални. “Цената, разбира се подлежи на договаряне - малко по-ниска или малко по-висока, но като цяло се задържаха тези стойности. А само допреди 2-3 години се говореше за 3 лв./кг. Разликата вече е осезаема. Разбира се, ако започнем да правим окачествяване на месото в кланица, тогава ще има още по-голяма яснота - по отношение на мраморизация, цвят и т.н., което ще повиши и цената”, обясни животновъдът. 


Какво месо търсят търговците?
Навлизането на англо-саксонската култура на хранене е все по-сериозно у нас и все повечето вериги и ресторанти предлагат стекове, бургери и т.н., което положително повлиява на пазара. Това провокира и повишаването на цените, от което фермерите, производители на говеждо месо само може да са доволни. Българските ресторантьори например търсят тъмното мраморирано месо, защото то става за стек.

Гръцките търговци търсят големи угоени животни - до 2 години, но над 500 кг. “На практика те търсят по-бърза реализация и когато вкарат телетата в Гърция, имат малка карантина - само за финишинг на угояването и на практика са готови за кланица. Когато гъркът дойде във фермата - първо търси Абърдийн Ангус.

Турция например, има други изисквания относно животните - като килограми и като възраст. Търсят се по-малки животни, които се доугояват там. Най-големият производител на заготовки за дюнери в Истанбул, например, не иска Абърдийн Ангус (една доказана с качествата си порода), защото хората на улицата мислят, че е старо. “Аз искам свежо, розово месо - Лимузин, Гаскон”, заявява търговецът.

Стремеж към добавяне на стойност
Реално част от българските животновъди вече изградиха инфраструктура за угояване на животните. Това им помага да добавят стойност към производството си. “Не е изгодно да се продаде 1-годишно 250-килограмово животно, защото оттам-нататък само даваш фураж, който се мултиплицира, като се превръща в месо”, посочи фермерът. Въпреки интереса на турските търговци към малки телета, Чуканов запазва животните, доугоява ги и ги продава, когато стигнат до 500 кг. 

И тъй като е съвсем нормално да искаш да добавиш стойност към продукцията, вече има изградени и кланици към някои от говедовъдните ферми. В процес на изграждане са и още няколко кланици - някои финансирани от Програмата за развитие на селските райони, други - със собствени инвестиции. 

СТЕКСПО 2019 - най-големият форум за елитни месодайни говеда
За четвърта поредна година Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България организира специализираното изложение за месодайно говедовъдство СТЕКСПО. На него ще бъдат представени елитни месодайни животни от 11 породи и кръстоски. Мащабният форум, който ще включва и богата лекционна програма, с лектори от Холандия, САЩ, Германия, Австрия, ще се проведе на 1 и 2 ноември в Пловдивския панаир. Акцент ще бъде поставен и към децата, за които ще бъде изграден специален детски кът с възможност да опознаят животните.

Автор: София Белчева  

© 2019 Село - Selo.BG