Меню

Сроковете за лов могат да се променят от министъра на земеделието

12.09.2019 г.
1355
Mинистърът на земеделието, храните и горите ще има възможност със заповед да променя сроковете на лова на гонка на дива свиня, след съгласуване с министъра на околната среда и водите. Това предвиждат приетите на второ четене в Парламента промени в Закона за лова и опазване на дивеча.

Ще бъде възможно ловът да се открие по-рано и да приключи 2 месеца след законовия срок, като по този начин ще се извършва по-ефективен контрол на популацията. По този начин ще се регулира числеността на дивечовите запаси при дива свиня. 

Ресорният министър ще може да ограничава или забранява обстрела на някои видове дивеч и да прилага санитарен обстрел на диви животни.

Промените в Закона за лова са поради увеличаване на запасите на дивеча и усложнената епизоотична обстановка, свързана с разпространението на заболяването Африканска чума по свинете, която води след себе си икономически загуби.


© 2019 Агро Клуб - Selo.bg

  дива свиня
  12.09.2019 г.
  1342
  Заради АЧС в Парламента започва обсъждане на закона за лова
  С цел ограничаването на разпространението на Африканска чума по свинете (АЧС), която нанесе значителни щети както на индустриалното свиневъдство, така и на фамилните и лични стопанства, днес в Народното...
  Виж повече