Търсене

Срещу кускута вече има надеждно решение

29.06.2020 г.
10995
Всяка година производителите на люцерна са изправени пред един огромен проблем, който напада насажденията - кускута (кукувичата прежда) - едногодишно паразитно  растение, което има стъблено хранене и особено обича да паразитира върху люцерна.

Вредата от паразитното растение е доста висока и в никакъв случай не трябва да се подценява. Добивите от полски култури могат да намалеят с 30-50%, а понякога и повече. При слаба агротехнология на култивиране може да се стигне до пълна загуба на реколтата. При фуражните култури добивите от зелена маса намаляват с 30-70%, а при посевните култури добивите от семена намалява 2-2,5 пъти. Паразитът нанася вреда не само върху количеството, но и върху качеството на продукцията. Всички видове кускута съдържат гликозида конволвулин, който е токсичен за животните и води до отравяне и смърт при продължителна употреба. Младите животни са изложени на по-голяма опасност.

Тази година сухото време и след това продължителните валежи отново изправиха фермерите пред проблема с кускутата, който масово нанася поражения.

Досега се смяташе, че няма надеждна борба срещу паразитното растение, но благодарение на българският листен тор и имуномодулатор - Акрамет Ултра, ситуацията се променя.

Как работи Акрамет Ултра срещу кускута?

Чрез растителния имунитет Акрамет Ултра предизвиква отхвърляне на паразита, блокиране на връзката му с растението и неговото загиване.

Акрамет Ултра съдържа всички необходими за люцерната хранителни елементи, включително особено важните за азотфиксацията ултрамикроелементи като: кобалт, хром, селен и др. Третиранията започват веднага след началото на вегетацията при височина на прираста около 10 см с доза от 300 гр./дка при кристалния вариант и 600 мл./дка при течния вариант на Ултра. Пръска се след всеки откос отново при височина на прираста от 10 см.

Продуктът е напълно безвреден за хора, животни и пчели, което премахва всякакви рискове за тяхното здраве. Обогатява растителната биомаса с много ценни микроелементи важни и за доброто развитие на животните. Замества успешно опасните вещества използвани за борба с кускута. Ултра влияе много положително върху качеството на семената от люцерна като освен пръскането в ранна фаза се прави още едно пръскане преди цъфтеж с 350 гр./дка кристален или 700 мл./дка течен Акрамет Ултра.

Повече информация и консултация може да получите на телефон 0885187153 или в интернет на адрес: www.akramet.bg 

© 2020 Село - Selo.bg

 • люцерна
  02.06.2020 г.
  10355
  Висок добив на биомаса в люцерна - как да го постигнем? (АГРОСЪВЕТИ от АгроКлуб)
  Люцерната е важна фуражна култура, която заема значителни площи в нашето земеделие. Много земеделци разчитат на нея не само за собственото си животновъдство, но и като стока, която реализират на...
  Виж повече
 • пшеница, обработвана с имуномодулатори Акрамет
  23.09.2019 г.
  43520
  Българска компания изпревари световни гиганти в сферата на агрохимията
  * на снимката: площи с пшеница, третирани с имуностимулатори Акрамет.  Българското земеделие е залято от какви ли не вносни търговски марки, които продават агрохимикали, семена и препарати, създаващи...
  Виж повече