Търсене

Спад в цените на храните заради COVID-19 и срива в цената на петрола

02.04.2020 г.
8191
Световните цени на храните силно са се понижили през март заради спада в търсенето, предизвикан от пандемията от коронавирус, и срива в цените на петрола. Това съобщи днес Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО ), цитирана от Ройтерс.

Индексът на ФАО, който отчита месечните промени в цените на кошница от зърнени храни, растителни масла, млечни продукти, месо и захар, е бил средно 172,2 пункта миналия месец, което е спад с 4,3 на сто спрямо февруари.
Понижението на цените е тласкано основно от факторите на търсенето, които пък са повлияни от влошаващите се икономически перспективи, посочва старшият икономист на организацията Абдулреза Абасиан.

Индексът на ФАО за цените на захарта отбелязва най-силния спад - с 19,1 на сто спрямо предходния месец. Понижението се дължи на спада в търсенето, предизвикан от ограничителните мерки, въведени в много страни заради коронавируса, както и на намалялото търсене от производителите на етанол предвид поевтиняването на петрола напоследък.

Индексът за растителните масла е отстъпил с 12 на сто, тласкан надолу от поевтиняването на палмовото масло.
Цените на петрола се свиха повече от двойно през изминалия месец, което доведе до силна низходяща тенденция при биогоривата, които са важен източник на търсене на пазарите за захар и растителни масла, отбелязва анализатор на ФАО.

Индексът за цените на млечните продукти е загубил 3 на сто заради намаляването на квотите и забавянето на търсенето на мляко на прах.

Индексът, следящ цените на месото, се е свил с 0,6 на сто.

Показателят за цените на зърнените храни се е понижил с 1,9 на сто, като на тенденцията се противопоставят цените на ориза, които са се повишили за трети пореден месец. Оризът поскъпва заради запасяването на фона на пандемията и слуховете, че Виетнам може да забрани износа.

източник: БТА
 

 • търговия със зърно
  30.03.2020 г.
  8717
  Поскъпване на зърното по световните борсови пазари
  След повсеместния спад при цените на основните зърнени контракти по световните борсови пазари през първите двадесет дни на месец март, изминалата седмица донесе повишение при всички контракти без изключение,...
  Виж повече