Меню

След далаверите по Млад фермер и Селски туризъм , прокуратурата хваща проектите за трактори

След далаверите с проекти по Млад фермер и Селски туризъм , прокуратурата може да разследва проекти за трактори и агротехника, финансирани по мерките от Програмата за развитие на селските райони - ПРСР 2007-2013 и ПРСР 2014-2020.

Вече стана ясно, че прокуратурата ще проверява служители на МЗХГ и ДФЗ, включително и министър Румен Порожанов за евентуална съпричастност във финансови злоупотреби по ПРСР.

На фона на скандала с проектите за селски туризъм, вчера зам.-главният прокурор и административен ръководител на Спецпрокуратурата Иван Гешев заяви, че ще бъдат повдигнати нови 8 обвинения за източване на еврофондове, след като  Специализираната прокуратура и ДАНС с помощта на МВР извърши операция в пет български града.

Стана ясно, че разследващите са установили финансови измами по мярка Млад фермер, свързани с арестувания шеф на винпром Карнобат Миньо Стайков. В рамките на това разследване Иван Гешев посочи, че по програмата за лозята са били одобрени 7 млн. лв., получени са малко над 5 млн. лв., но след намеса на прокуратурата са били спрени 2 млн. По другата програма са били одобрени 11.5 млн. лв. Прокуратурата е успяла да спре плащанията, въпреки че имало заповеди за това.

Коментарът на Иван Гешев за действията на ДФ "Земеделие" беше:

"Доста време им трябваше да осъзнаят грешката си."


По думите на Гешев за да се заобиколят лимитите на програмите е направена престъпна схема от търговски дружества, "свързани в империята Карнобат". Техните формални собственици са роднини, близки и служители на реалните собственици. Гешев заяви, че дали е имало разпънат чадър тепърва ще се проверява, но увери, че може да има привлечени длъжностни лица от ДФ "Земеделие".

Как коментира темата Премиера Бойко Борисов?

„Там, където сме допуснали грешки, да кажем на хората – е тука, братко, сгрешихме. Не беше правилно. Не е правилно. Не съм знаел. Да се връщат, да се продават, да се даряват, а съответно пък органите да арестуват, да конфискуват и да възстановяват средствата. Край“, коментира министър-председателят.

"Злоупотреби с европейски пари има във всички европейски страни. Брюксел прекрасно знае, че българските правоохранителни органи ще размажат злоупотребителите. Благодаря на свободните медии в България, че ни показаха много недъзи“, добави той.


* снимката е илюстративна и няма общо с проверките

  МЗХГ - отчет за сектор земеделие, животновъдство и ПРСР (СТЕНОГРАМА)
  20.12.2018 г.
  2332
  МЗХГ - отчет за сектор земеделие, животновъдство и ПРСР (СТЕНОГРАМА)
  ПЪЛНА СТЕНОГРАМА ОТ ЗАКЛЮЧИТЕЛНАТА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА МЗХГ ЗА 2018г. Добре дошли, колеги на нашата заключителна за годината пресконференция. На нея ще направим обзор на постигнатите резултати от...
  Виж повече