Меню

Следи ли БАБХ за суха кръв в сиренето, кашкавала и сладоледите?

19.06.2019 г.
47873
Има ли контрол от страна на БАБХ върху използването на т.нар. "суха кръв" (лиофилизирана кръв) в евтините сирена, кашкавали, а през летния сезон и сладоледи? Това е въпрос, който засяга милиони потребители на агро стоки, особено чувствителни към темата за качеството на храните.

По официални данни на МЗХГ произведените хидрогенирани мазнини, повече популярни като "имитиращи продукти", в първите 4 месеца на 2019-а, скачат с 200 тона до 3 757 тона. Прогнозата за месец Май 2019 пък е рекордно покачване до плюс още 1000 тона (заради консумацията на сладоледи). Вносът на хидрогенирани мазнини пък е 2711 тона.

Ето така изглежда сладолед със суха кръв. Една от особеностите е, че се разцепва - напуква  по-лесно:По неофициална информация, основния внос на "суха кръв", която се използва главно при производството на "сирене" в ниския ценови клас - масово употребявано в ресторанти, закусвални и заведения за бързо хранене, се внася главно от Турция, Холандия, Дания, Полша и Германия. В скандални видеа в интернет се вижда как в кланница в Турция на специално пригодени улеи кръвта от закланите животни се събира за да бъде използвана в последствие за износ.

Официално в България "сухата кръв" може да се използва само при производство на храни за домашни любимци, но не и в хранително-вкусовите предприятия. Отлично осведомени източници от сектора обаче, коментираха пред Село БГ, че редица предприятия влагат "суха кръв" в производството на евтини сирена, кашкавали и сладолед.

Сухата кръв се използва масово и в производството на колбаси. В 90 % от тях тя заема между 25 и 35% от съдържанието. Бонус за месопреработвателите е, че тя много добре се маскира като месо. Дори при химично изследване от страна на БАБХ тя реагира на белтъчина, т.е. не може да бъде различена от истинското месо.

Освен това нашите източници заявиха, че масова практика в българските предприятия е и влагането на карагенан (E407), който е линеен сулфатен  полизахарид, играещ ролята на желиращо вещество. Карагенанът се вкарва чрез „шприцоване“ и значително увеличава обема на продуктите.  Друг вариант е използването на ваккум тумблери, които увеличават с между 20 и 70% обема и тежеста на продуктите.

Най-нови изследвания на Световната здравна организация показват, че частично разпадната молекула на карагенанът - полигенан, предизвиква язва и рак на храносмилателния тракт у някои опитни животни. Карагенанът може да предизвика възпаление на червата, алергии, да отслаби имунната система на организма, а в по-големи дози – да понижи асимилацията на важни минерални вещества.

Оказва се, че всеки днес може свободно да си купи суха кръв, дори от Amazon, като цената варира между 5 и 20 долара за една торба.
© 2019 Село БГ / Selo.bg