Меню

Слагат виртуални очила на млечни крави в Русия за по-висок млеконадой

27.11.2019 г.
19981
Руска ферма снабди кравите си с очила за виртуална реалност в опит да намали тревожността им, предаде BBC, цитирана от БНР. Устройствата са модифицирани за главите на животните и им осигурява „уникална симулация на лятно поле“.

Московското министерство на селското стопанство цитира изследване, което показва пряка връзка между емоционалното състояние на кравите и млеконадоя.

Първоначалните тестове подобрили цялостното емоционално състояние на стадото във ферма на „РусМляко“ в Московска област. „Примери от млечни стопанства от различни страни показват, че в спокойна атмосфера количеството, а с времето и качеството на млякото значително се увеличават“, уверени са в министерството. Новината предизвика множество коментари на потребители в социалните мрежи и дори завист сред някои от тях. 

За да се борят със зимната депресия при кравите, руските учени измислиха специални очила за виртуална реалност, които показват на животното сочна зелена трева на лятна поляна. Тестовете на прототипа показаха положителни резултати: животните са по-малко стресирани и произвеждат повече мляко, което би трябвало да помогне на Русия да заеме важно място сред световните лидери в селското стопанство, съобщава The Independent, цитиран от Фокус.

снимка: Министерство на селскосто стопанство на Руската федерация

© 2019 Агро Клуб - Selo.bg