Меню

Докъде я докара България! Боклук от Англия и Италия се складира в селата ни

16.12.2019 г.
10718
В габровското село Яворец се складират отпадъци, фирмата работи в селото от 2017 година. Това не са отпадъци, това е суровина – полиетилен и полипропилен, обясни в предаването „Тази сутрин” инвеститорът.  

Според него суровината трябва де се сортира и да се рециклира, тя идва от Италия, от Англия и от България.
Има компетентни органи, които правят проверки постоянно, последната проверка беше на 11 октомври от екоинспекция, обясни още инвеститорът.

"Ако те са намерели нарушение, няма да имаме право да продължаваме да работим", отбеляза Микеле Лоскалцо.
"Имаме фактури, които показват, че купуваме материали. Има сключени договори, с които се купува суровината", каза още той.

Той обясни още, че на площадката се отделят различни видове отпадъци – след сортирането им се предават на фирми за преработка в България. По думите му след сортирането остават от 5% до 10% отпадъци, но той се депонира. Хората от селото обаче са притеснени от миризмата, която се носи и от това, че може отпадъци да попаднат в реката, от която се поливат зеленчуковите градини в селото.

Местните хора са притеснени и от намерението на инвеститора да разшири дейността си.
Има инвестиционно предложение от фирмата на Микеле Ласкалца, притеснява ни, че ще се ползва от 50 до 100 тона вода, безводието в Яворец е факт, лятно време минаваме на режим, отбеляза Христо Трифонов, жител на село Яворец.

В новото инвестиционно предложение се иска да бъдат обработени материалите, които се сортират, да бъдат във вана с утаител и след това отпадните води да бъдат включени в канализацията на селото, обясни още той. От екоинспекцията все още съгласуват новото инвестиционно предложение.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете