Меню

Дъмпингът на яйца от Украйна разкрива дълбоки пропуски в защитата на българския аграрен пазар

07.02.2024 г.
2635
След вълната от неконтролируем внос на слънчоглед, пшеница и млечни продукти, България се сблъсква с поредния удар в аграрния сектор - масовият внос на яйца от Украйна! Скандалът набира сила, докато местните производители изпадат в отчаяние, виждайки как пазарът им е провален от украински продукти, продавани на дъмпингови цени.

Ситуацията е алармираща, тъй като това не само подкопава основите на българското животновъдство и земеделие, но и поставя под въпрос качеството на храните, които стигат до консуматорите.

Разкритията дойдоха след поредица от разследвания, които показаха как украински продукти, маркирани като "европейско качество" и с номер 380 на баркода, който е за България, заливат българския пазар, измествайки местните производители.

Ситуацията е критична особено за малките и средните фермери, които не могат да се конкурират с ниските цени на вноса. "Това е удар под кръста за нас," споделя един от засегнатите производители, работещ с кокошки носачки, близо до Павликени, "Нашите разходи за производство са значително по-високи, и не можем да се състезаваме с внос, който игнорира тези реалности. Съжаляваме, че колегите в Украйна са във война, но тази война им бе насадена от европейския съюз и запада като цяло!"

Експерти предупреждават, че продължителният внос на аграрни стоки на дъмпингови цени може да има дългосрочни отрицателни последици за икономиката и сигурността на храните в България.

Ситуацията изисква намеса на най-високо ниво, за да се гарантира, че българският аграрен сектор може да оцелее в лицето на тези предизвикателства. Както заяви един от анализаторите: "Ако не предприемем мерки сега, можем да свидетелстваме на пълното разрушаване на един от най-важните сектори на нашата икономика." Скандалът с вноса на яйца от Украйна става символ на по-широката борба за справедливост и устойчивост в българското земеделие, което днес премина под знака на протести от страна на най-големите аграрни организации - АЗПБ и НАЗ, които поискаха оставката на земеделския министър Кирил Вътев.В разгара на скандала с вноса на яйца от Украйна и последващото съсипване на пазара на аграрни стоки в България, нараства недоволството срещу явното бездействие на властите и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Обвиненията се усилват, че тези институции не само че не предприемат необходимите мерки за защита на местните производители, но и служат на политически интереси, диктувани от Брюксел.

Критиците твърдят, че подобно бездействие подкопава не само икономическата стабилност на българския аграрен сектор, но и компрометира националната сигурност в областта на храните. "Вместо да защитават интересите на нашите фермери, нашите регулаторни органи изглежда следват указания, които служат на чужди интереси," коментира анализатор. Това води до още по-голяма поляризация в обществото и подклажда теории за конспирация, според които Европейският съюз възползва от слабостта на националните институции за прокарване на своите агенди.

Ситуацията ескалира до точка, където гласовете на местните производители и подкрепящите ги организации се обединяват в искане за незабавни действия. Те призовават за преразглеждане на политиките за внос и за налагане на строги мерки, които да осигурят справедливи условия на конкуренция. Исканията включват и призив за по-голяма прозрачност и отчетност от страна на БАБХ и други регулаторни органи.

В отговор на нарастващото недоволство, някои политически фигури започват да изразяват подкрепа за местните производители, обещавайки да настояват за промени в политиката на ЕС, които да отразяват по-добре интересите на националните аграрни пазари. Въпреки това, без ясен план за действие и конкретни обещания, мнозина остават скептични дали този път ще доведе до истинска промяна или ще се окаже поредната политическа маневра.
Финалът на тази драма все още е неясен, но един е фактът - бездействието и политическите игри заставят българския аграрен сектор на ръба на пропастта.

Общественото мнение се обръща срещу властите и БАБХ, изисквайки от тях да изпълнят своята основна функция - защита на българските интереси и осигуряване на устойчиво бъдеще за националното земеделие.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете