Търсене

Симеон Гойчев за успешния агробизнес със зърно, животни и преработка на мляко (ВИДЕО)

07.07.2020 г.
9373
Няма човек в земеделието и в отглеждането на животни, на когото да му е лесно, иначе всеки щеше да се занимава със селско стопанство. Това коментира пред Село Симеон Гойчев, с когото се запознаваме на полева демонстрация на земеделска техника край с. Овча Могила. Симеон се занимава с агробизнес в плевенското село Милковица - зърнопроизводство и животновъдство. Зърнопроизводството е на площ от  4500 дка, а фермата е от около 100 млечни крави. Към нея е изградена и малка модулна мандра. 

На фона на шарената картина по отношение на есенниците в страната, каква е реколтата за вашето стопанство?
Положението при есенните култури не беше много добро заради липсата на валежи и падналите слани. През цялото време бяхме “на тръни” за добива. Положението при нас обаче се оказа добро. Минахме над точката на загуба. При житните култури средният добив за пшеницата е около 630 кг/декар, а при ечемика - 730 кг/дка.

Ще продавате ли или ще изчакате? Имате ли разговори с търговци?
В момента изчакваме, защото виждаме, че има раздвижване на пазара. Търговците обикалят, вземат проби, но все още не дават конкретни отговори…

Какво е положението при пролетните култури?
Пролетните култури за сега се държат много добре. Но в момента е необходим дъжд…

Стопанството ви е комбинирано с животновъдство и малка мандра. Защо решихте да инвестирате в собствена мандра и смятате ли, че това е позитив за вас в момента?
Животновъдството и зърнопроизводството вървят заедно още от самото начало. Отглеждаме около 100 крави за мляко. Мандрата я имаме около 5-6 години. Към момента тя е позитив. Решихме да я направим, тъй като постоянно имахме проблеми с прекупвачите на мляко.  
Животновъдната ферма е направена по проект на Програмата за развитие на селските райони, като сме участвали по няколко мерки през годините. Отговаря на европейските стандарти за свободно боксово отглеждане. Кравите се разхождат свободно, не се връзват. Постоянно разполагат с вода и храна. Има модерна доилна зала. 

Как реализирате продуктите, които произвеждате в мандрата?
Произвеждаме собствено сирене, кашкавал и кисело мляко. Реализираме ги в магазинче, което имаме в селото, както и в малък магазин в град Плевен. Нямаме дистрибуция на продуктите си, тъй като мандрата е малка. А ако произвеждаме голямо количество, няма как да се поддържа качеството. 

Има ли търсене от потребителите на продукти от малка мандра каквато е вашата?
Много хора идват с идеята да опитат нашите продукти, а след това се връщат отново.

Ще успее ли стопанството ви да отговори на новите завишени екологични изисквания на ОСП след 2020 г.? 
Стопанството ни, особено по отношение на животновъдството, има специално съоръжение за съхранение на компостирания оборски тор. След това го използваме за наторяване в зърнопроизводството, като с цистерни го извозваме до полето. Целият цикъл е затворен и нищо не се губи. От една страна намаляваме разхода за минерални торове, а от друга - правим по-екологично земеделие.

Как виждате развитието на стопанството си в следващите 10 години?
Надявам се да се развиваме или поне да задържим това ниво. Трудно е, но няма човек в земеделието и в отглеждането на животни, на когото да му е лесно. Иначе всеки щеше да се занимава с това. 

Интервю на София Белчева, © 2020 Село - Selo.BG

 • био ягоди
  13.06.2020 г.
  11122
  Семейно стопанство доказва, че биопроизводството на ягоди е рентабилен бизнес (ВИДЕО)
  Семейно фермерство, биопроизводство на чиста храна, добавена стойност в агробизнеса - всичко това е възможно, въпреки трудностите. Доказателството е семейното стопанство на Зейти Мехмед от село Печеница,...
  Виж повече
 • Стоилко Апостолов
  07.05.2020 г.
  8647
  Стоилко Апостолов: Време е за гъвкави политики за малкия и средния агробизнес!
  Малките и средните стопанства се нуждаят от гъвкави програми, които финансово да подпомагат бизнеса им и от разнообразяване на каналите за продажба на произведената продукция. Това заяви в интервю за Село...
  Виж повече
 • зеленчуци
  06.05.2020 г.
  8764
  Ивана Мурджева: Семейните ферми се нуждаят от генерално нова политика! (ИНТЕРВЮ)
  Запазването на малките семейни ферми и преработватели изисква цялостна промяна в политиката по отношение на тях, а не частични кризисни мерки. За тези най-малки производители няма да е от полза...
  Виж повече