Меню

Силен интерес към проектите за услуги в селата по мярка 6.4.1

15.01.2020 г.
4889
Силен интерес има към проектите за услуги в селата по мярка 6.4.1 от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020). Интересът за инвестиционно финансиране и получаване на субсидии не  еотказал хората с малък бизнес и услуги в селата, въпреки че по много от мерките на ПРСР текат редица проверки, а за много от проектите за селски туризъм бе постановено да бъдат върнати субсидиите.

На 31 март тази година ще стане ясно колко от проектите за дейности, свързани с услуги в селата, кандидатствали по подмярка 6.4.1, ще бъдат обаче одобрени, коментираха от ДФЗ пред Синор.БГ. Направлението за услуги е третото, по което малкият и среден бизнес можеше да подава инвестиционни предложения по тази подмярка, като най-често проектите бяха свързани със създаването на фризьорски салони, автосервизи, фирми за охрана или зъболекарски кабинети.

Докато по другите две направления – за инвестиции в производства и в занаятчийски услуги, напливът не беше толкова голям, то по тази подмярка депозираните във фонд „Земеделие“ проекти надвишават два пъти бюджета, заложен за това подпомагане. За него държавата предвиди бюджет от 35 млн. евро (68 453 000 лв.). В същото време подадените заявления са 507 с обща стойност на заявената субсидия, надхвърляща 68 млн. евро (133 461 838 лв.)
До този момент комисията е оценила и класирала подлежащите на предварителна оценка 471 проектни предложения, тъй като 35 са били оттеглени, а едно е подадено извън срока за прием.

От тези 471 проекти до оценка на административното съответствие и допустимост са допуснати 258, които са получили не по-малко от 40 точки по критериите за оценка.

От фонда съобщиха още, че вече е извършена проверка за липси на документи, непълноти и неясноти по 34 проекта, като са изпратени през ИСУН 2020 уведомления за отстраняване на несъответствията към 24 кандидата.

След извършване на проверката за липси на документи или други неясноти фондът ще прати уведомления за отстраняването им и след като получи отговорите, ще започне с проверките за съответствие на кандидатите и проектните дейности с критериите за допустимост, а също и за основателността на заявените за подпомагане разходи и оценка на икономическата жизнеспособност на представения бизнес план.

Според план-графика на фонда проектите за услуги в селата трябва да са одобрени най-късно до 31 март 2020 г

  прием на проекти
  07.01.2020 г.
  3375
  Прием на проекти по ПРСР през 2020-а година (ГРАФИК)
  Цели 15 приема - и то в първото полугодие на годината, са предвидени според актуализирания индикативен график на програмата за развитие на селските райони, която министерството на земеделието и фонд...
  Виж повече
  Васил Грудев
  22.10.2019 г.
  4697
  Шефът на ДФЗ: Открихме скандални схеми за източване на субсидии (ИНТЕРВЮ)
  Скандални схеми за източване на европейски субсидии с фалшиво деклариране на площи със зеленчуци и тотално блокиране на програмата за развитие на селските райони, където одобряването на проектите...
  Виж повече
  Далаверите за селски туризъм по ПРСР са нищо, в сравнение с тези за агротехника
  30.04.2019 г.
  13190
  Далаверите за селски туризъм по ПРСР са нищо, в сравнение с тези за агротехника
  На фона на разразилият се скандал с проекти за къщи за гости , финансирани по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), които реално не са работили като обекти за селски туризъм, се очертава нов -...
  Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете