Меню

Сериозна разлика между състоянието на зърнените култури в Северна и Южна България

17.06.2019 г.
2604
Забелязва се изключително сериозна разлика между състоянието на зърнените култури в Северна и Южна България. Основната причина за това са продължаващите валежи на север от Стара Планина, които забавиха много развитието на реколтата.

Най-съществено е изоставането при царевицата и слънчогледа, които освен с осезаемо забавени темпове спрямо площите в Южна България, продължават да са под ежедневни валежи, обикновено в следобедните и вечерни часове. Най-лошо е положението в региона на Велико Търново, Полски Тръмбеш, Попово, Разград и части от Русенско.

Освен това, както Село първи писа още преди 2 седмици, площите със слънчоглед са масово поразени от мана, която най-вероятно е вкарана като зараза чрез вносните семена от западна Европа, с цел да прокара сигурен пазарен път за нов фунгицид.

В Северна България развитието на слънчогледа и царевицата се движи средно с около 3 седмици назад, в сравнение със земеделски площи в Южна България. При пшеницата и ечемика положението е по-добре, но като цяло първите данни от стартирали жътви показват по-ниски от очакваното добиви. Вместо средно около 500 кг./дка, зърнопроизводители споделиха пред Село, че жънат средно около 350-390 кг./дка. пшеница.

© 2019 Село - Selo.bg