Меню

Септориоза порази реколтата от пшеница във Франция. Ще се отрази ли на зърнения пазар?

07.05.2019 г.
2379
Септориоза порази реколтата от пшеница в почти цяла Франция. Засегнати са абсолютно всички региони, с изключение на най-южните области. 

Земеделци, аграрни експерти и търговци на зърно наблюдават внимателно ситуацията, която може да окаже сериозно влияние върху цената на зърното не само на регионално ниво във Франция, но и на европейския зърнен пазар.

Септориозата е по-известна в България като "ранен пригор" по пшеницата. Пшеницата, поразена от септориоза дава изключително малки и спаружени зърна, които трудно се използват дори за фураж.

Заболяването се разпространява от корена до върха на растението в зависимост от честотата и интензивността на валежите и от напръскването с капки вода. Сухото време забавя развитието на болестта и позволява лечението да се извърши до следващия етап на валежи. Като цяло заболяването е трудно лечимо и зависи изключително от климата.

Ако имате съмнения за септория, поставете листа със симптоми в празна бутилка за вода в продължение на 24 часа. Увеличението на петната по листата, както и появата на повече черни точки, позволяват да се потвърди замърсяванена растението със септориoза.