Търсене

Семейно стопанство доказва, че биопроизводството на ягоди е рентабилен бизнес (ВИДЕО)

13.06.2020 г.
11122
Семейно фермерство, биопроизводство на чиста храна, добавена стойност в агробизнеса - всичко това е възможно, въпреки трудностите. Доказателството е семейното стопанство на Зейти Мехмед от село Печеница, община Исперих, където гостува екип на Село.  

Зейти се занимава със земеделие от 1993 г. - отглежда 1 200 дка зърно и млечни крави. Признава, че е имал много възможности да стане един от крупните зърнопроизводители в България, но за него е важно дейността му да носи добавена стойност. От миналата година, заедно със сина си Мехмед, световен бронзов медалист по борба за младежи, се впуска в ново предизвикателство - отглеждане на ягоди по биологична технология.

Зейти Мехмед, земеделски производител:

“Синът имаше мерак за лавандула по-миналата година, след като чул, че се печели добре. Но аз му казах, че е добре да пресметнем, да направим бизнес план и се оказа, че цената на лавандуловото масло не трябва да падне под 150 лв. Тогава му казах - имаме вода - нека пробваме с ягодите!”


Въпреки че Зейти получава предложение за финансиране от еврофондовете, той отказва да се възползва заради тромавите процедури. Инвестира собствени средства и кредит в общ размер на 53 хил. лева. Създава насаждението през лятото на 2019 г. на обща площ от 30 дка, като броят растения на декар е 5 500.

На два етапа взехме разсада - по 60 хиляди бройки. След като ги посадихме, имаме и подсигурена вода - на третия ден си показаха първото листенце и на 99% се захвана разсадът”, разказва Зейти Мехмед.

Основният мотив, който кара семейството да започне еко производство, е възможността да наторява с огнил оборски тор от кравите, които отглежда.

Стефан Гроздев, консултант агроном:

“Важното е да споменем, че при създаването на насаждението минлата година, са направени точните мероприятия. Използван е естествен органичен тор, направени са много добри обработки от страна на инвеститора. 
Ягодите тук се отглеждат изцяло по технология, съобразена с биосертифицирано производство. Прилагаме изцяло продукти, които са от естествен произход. Също така микроорганизми, биостимулатори, екстракти...Във всеки един момент обаче се взема предвид състоянието на културата, климатичните фактори. Технологията се съобразява всяка една седмица, след обследване”. 

Основната част от ягодите са за дълбоко замразяване и се изкупуват от българска фирма за преработка и търговия на замразени органични плодове. Продукцията е за европейския пазар. Макар все още да не са сертифицирани, ягодите се изследват в Швейцария и анализите показват, че продукцията е биологично чиста.

С напояването и работната ръка Зейти успява да се справи - има сонда, към която е свързал капковото напояване, а работниците са от съседните села. Основното предизвикателство пред производителя е цената на продукцията, споделя Зейти:

“Моята първоначална калкулация, преди да започна самото производство, беше ориентирана около 2,50 лв./кг без ДДС от основен купувач с хладилник. Сега се спрягат цени от 2 лв. и фактически досега сме работили за самите разходи, които не са малко. Продукцията, която берем от два дни, ще бъде печалбата след като платим надниците и на работниците”.

Опитът на земеделеца за работа с търговските вериги, е отрицателен:

“Аз направих този опит - да не споменавам имена на вериги. След обстойна проверка от тяхна страна, ми пратиха договор, чиято основна клауза беше 20% по-ниска цена от 3 местни тържища. Освен това - да имам готовност, ако стоката не се продаде - да си я дръпна обратно. Според мен това не е стимул за българския производител”.

Резултатите в края на кампанията по прибиране на реколтата са впечатляващи. Два дни преди финала, реколтираните количества са над 50 тона - като крайните очаквания са за приблизително около 2,5 тона от декар, изчислява Зейти. 

Тези резултати от своя страна доказват, че рентабилно земеделие може да се прави като се щади природата, казва агрономът Стефан Гроздев и споделя наблюденията си, че все по-често се внедряват биологични технологии в производството - най-вече в малките семейни ферми. 

“Ние можем да произвеждаме продукция с много добра себестойност. И както днес разбрахме, тук добивът е един от най-добрите в България за тази година. На фона на една трудна за ягодите година, ние имаме добив над 2 тона, споделя агрономът.
 

По думите на Гроздев, при културите, в които периодът от производство до реколтиране и достигане до пазара е много кратък, трябва да се използва биологична технология.

“Аз смята, че производството на плодове и зеленчуци трябва да минем на 100% технология, която е съобразена с биопроизводството. Защото не мога да се съглася, че спазвайки карантинните срокове, тези допустими количества пестициди в продукцията са напълно безопасни за човека. Това няма как да го обясним на нашите деца, които храним с тези продукти”.

Земеделецът Зейти от своя страна е оптимист за бъдещето на ягодовото стопанство и вижда сина си Мехмед като надежден партньор в развитието му. 

© 2020 Село - Selo.BG

 • органично земеделие
  14.12.2019 г.
  25107
  Как се прави органично земеделие на 1500 метра в планината! (ИНТЕРВЮ)
  Екологичните механизми, които земеделието може да използва под формата на кредит от Природата вече са изчерпани. Нужна е осъзната промяна към производство на чиста храна и към възстановяване на вече...
  Виж повече