Меню

Семейна фирма от село Каменар въвежда иновации за чисто земеделие без опасни препарати

23.09.2019 г.
17341
Семейна фирма от разградското село Каменар въвежда иновации за чисто земеделие без опасни препарати. В отлично оборудвана и сертифицирана лаборатория и производствен цех, работещият вече над 10 години  Научно изследователски и технологичен център по земеделие - Плантис създава алтернативи на опасните химически препарати в земеделието.

Ивелин Желязков, управител на лабораторията, казва, че акцентът в производството са ново поколение листни торове, които правят така, че всички растения - зърнени култури, овощни насаждения, зеленчуци, плодове, грозде - след подхранване сами да започнат да подобряват своята имунна защита както срещу климатични особености, така и срещу болести и вредители.

Иновационната българска технология изпреварва европейски и световни гиганти в агроиндустрията, като намира решение чрез имуностимулатори и имуномодулатори при пшеница, ечемик, слънчоглед, рапица, както и при овошки: ябълки, круши, череши, праскови, кайсии, а също при всички видове зеленчуци, особено при домати, краставици, пипер и др. Отлични резултати дава приложението на иновационните листни торове и при лозята.

Марката, под която се извършва производството е - АКРАМЕТ, а от Научно изследователския център дават персонални конултации с всеки земеделец търсещ решение на проблемите в своето стопанство.

Какво отчита  Научно изследователския и технологичен център по земеделие - Плантис за тази година? Ето какво се посочва в специализирания сайт за селско стопанство - АгроКлуб:

Годината приключва с добри полеви резултати, доволни клиенти и нови постижения. Отново беше потвърдено в производствени условия, че имунотехнологиите като Акрамет са надеждно допълнение към растителната защита, което дава сигурност в борбата с широк кръг от патогени и вредители. Растителния имунитет постепенно се превръща в неизменна и важна част от запазването на растенията и реколтата. Чрез него може да се блокират гъбни заболявания при пшеницата като: брашнеста мана, септориоза, коренови заболявания, включително паразитно полягане, ръжди и др.

От насекомните вредители успешно се елиминират листни въшки, цикади, активни ларви на пшеничните мухи. С това се повлиява и разпространението на вирусите, сериозен проблем напоследък.

През последните 2-3 години въздействието чрез имунитета върху вирусите е обект на сериозни изследвания в Научно изследователския и технологичен център по земеделие - Плантис. Първоначалната увереност дойде от факта, че от самото начало на изследванията свързани с Акрамет като имуномодулатор - 2006 г, няма случаи на регистрирани вирози при пшеница и ечемик в площи обработвани по пълната технология на продукта. При третиране на заболели площи Акрамет оказва стопиращ и задържащ ефект върху вирозите в рамките на 25-30 дни. Подобен задържащ ефект през 2019 г беше отбелязан при Бронзовост по домати, като третираните дори плододават, а контролите загиват още в самото начало на инфектирането. Изследванията ще продължат и ще се разширят през следващата година. От Плантис приканват земеделците, при които се появят проблеми с вирози или нематоди да се обръщат своевременно за консултации.За поредна, четвърта година протече експеримента за отглеждане на пшеница единствено с Акрамет Класик като фактор за растителна защита. Единствения пестицид употребен на полетата е хербицид на база трибенурон метил намален с 30%. Опитите завършват с добиви от 620-650 кг/дка. Не са отбелязани заболявания и вредоносно присъствие на насекомни вредители.

Акрамет показва стабилни резултати при самостоятелно приложение като добивите достигат максимално 740 кг/дка. По-високи резултати се постигат само с комбиниране с надеждни фунгициди.

През 2019 г в Института по земеделие Карнобат бяха проведени експерименти с Акрамет Класик при пшеница и ечемик, с които бе доказано, че продукта може успешно да се използва за високи добиви в екологичните производства. Опитите включваха варианти без фунгициди и варианти без никакви пестициди, включително хербициди. Резултатите предстои да бъдат публикувани.

През 2019 успешно приключиха и изпитанията за елиминиране на Кускута при люцерна чрез растителния имунитет и имуномодулатора Акрамет Ултра.

Приключи кампанията с добри резултати при зърнопроизводители комбиниращи имуномодулатора Акрамет Класик с химична растителна защита. Комбинирането на качествени фунгициди с Акрамет позволява да се получават зърнени добиви в границите на 800-1000 кг./дка., което показва високата рентабилност на производството. Първите две фунгицидни третирания през пролетта може да се извършат само с Акрамет като последното, след 20 май може да бъде с мощен стробилуринов фунгицид. Особено внимание трябва да се обърне на началото на вегетацията през пролетта. 

Към момента от Научния център Плантис пазят стриктно патентите си за имуностимулацията на растенията, за да не бъдат атакувани от западните корпорации, които тепърва започват разработки в тази посока.

Оказва се така, че една малка българска компания е много по-напред в иновационните чисти технологии за имуностимулация на растенията в сравнение със световни гиганти в агрохимията.

За повече информация и контакти:
0885187153; 0899051174
Имейл:sales@plantis.biz
plantis@abv.bg

  Първи колеж по биодинамично земеделие ще подпомага фамилни стопанства в селата
  28.11.2018 г.
  7692
  Първи колеж по биодинамично земеделие ще подпомага фамилни стопанства в селата
  Първи по рода си колеж по биодинамично земеделие заработи в Дряново. Това е единственото учебно заведение по биодинамично земеделие не само в България, но и на Балканите. Основен фокус ще бъде...
  Виж повече
  Борислав Борисов (АБС): Добрата среда на сигурност в селата привлича инвеститори и помага за нови работни места
  04.11.2018 г.
  2813
  Борислав Борисов (АБС): Добрата среда на сигурност в селата привлича инвеститори и помага за нови работни места
  Преди време АБС обяви, че подкрепя изцяло идеята за постоянна полицейска охрана в селата . Смятате ли, че тази амбициозна цел е на практика осъществима? Ние през последните 3 години като Асоциация на...
  Виж повече
  Увеличава се интересът към инвестиции и живот на село
  01.11.2018 г.
  10755
  Увеличава се интересът към инвестиции и живот на село
  Темата с развитието на българските села е наистина голяма. Екипът на Село.БГ и Асоциация на българските села работим по редица ключови въпроси и инициативи свързани със селата още от 2005-а година. Защо...
  Виж повече
  Животът на село дава свобода за това да реализираш вътрешните си стремежи
  29.10.2018 г.
  8616
  Животът на село дава свобода за това да реализираш вътрешните си стремежи
  Selo.BG разговаря с Илия - основател на общност “Живо село” - за пътя, който са изминали той и семейството му, докато стигнат до тук; за уроците, които всички научаваме чрез грешките, които...
  Виж повече
  Фермата на Деа показва как се прави фамилно земеделие на село в синхрон с Природата
  20.10.2018 г.
  3636
  Фермата на Деа показва как се прави фамилно земеделие на село в синхрон с Природата
  Екип на Село.БГ посети през лятото “Фермата на Деа”, която е резултатът от споделената любов към селото на двама млади ентусиасти. Антон и Мона са еколози по призвание, професия и душа и винаги по един или...
  Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете