Меню

Специален надзор върху проектите за къщи за гости, поиска Иван Гешев

07.01.2020 г.
2794
Главният прокурор Иван Гешев разпореди специален надзор върху разследванията на къщите за гости, финансирани по проекти от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Гешев е постановил на апелативните прокуратури в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново да вземат на специален надзор 23 досъдебни производства за престъпления, свързани с финансовите интереси на Европейския съюз, съобщиха от прокуратурата.

Иван Гешев е дал указания на административните ръководители на апелативните прокуратури в страната по всяко досъдебно производство да определят конкретен наблюдаващ прокурор, който да оказва засилена методическа и организационна помощ на първоинстанционните прокуратури, ръководещи разследванията.

По разпореждане на главния прокурор от април 2019 г. започнаха проверки за общо 746 къщи за селски туризъм, финансирани със средства на ЕС.

Към настоящия момент на територията на страната са образувани 23 досъдебни производства за представяне на неверни сведения, за да бъде получено финансиране от фондове, принадлежащи на Европейския съюз или предоставени от ЕС на българската държава.

Досъдебни производства са образувани от Софийска градска прокуратура -11 бр., от Окръжната прокуратура в Монтана – 3 бр., от Окръжна прокуратура – Велико Търново – 2 бр., от Окръжните прокуратури в Хасково, Пазарджик, Пловдив, Ямбол, Плевен, Силистра, Варна по едно.

По всички останали случаи продължава извършването на проверки, като се осъществява и служебен контрол върху постановените прокурорски актове до върховното ниво в Прокуратурата на Република България.

Selo.BG

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете