Меню

Село Мийковци продължава да е за пример. Сега с лятна училище по роботика за деца

01.08.2020 г.
2602
Едно от най-развитите села в Еленския балккан - Мийковци, продължава да се утвърждава като предпочитана дестинация за селски туризъм и най-вече като дестинация за летни лагери за деца. Там успешно функционират два такива, които вече години наред са място за градскитя деца - да се докоснат до природата, да научат нещо ново, да се забавляват.

Тази година ученическите лагери започват с лятна академия по роботика. По забавен начин десетки деца, проявяващи интерес към роботика, математика, химия, физика и биология, ще усвояват нови знания в едноседмичните лагери от 2 август.

Близо 30 деца и младежи от цялата страна на възраст от 10 до 16 години ще имат възможност да преминат през различни нива на обучение, да работят по свой собствен проект, да учат по забавен и интересен начин.
„Летните академии продължават по една седмица, като всяка седмица е профилирана за физика, за математика, биология, химия, електроника, роботика, програмиране“, каза в предаването „По първи петли“ на БНР Невен Боянов от великотърновското образователно сдружение „Тинозавър“, организатор на лятната академия по роботика:

„ Нашите преподаватели помагат на децата по възможно най-забавния и практически ориентиран начин. Това, което започнахме тази година е да подсигурим няколко стипендии за деца, които нямат възможност да си позволят академията финансово и много се радвам, че има хора, които ни помагат в това.“


Две даровити деца от София и един ученик от училището по изкуства и занаяти за деца от семейства в неравностойно положение във великотърновското село Русаля са стипендиантите, които ще се учат и забавляват по време на курса по роботика в Еленския Балкан.  

„Учителите са млади, ентусиазирани, обичат да правят това, за което са там. В края на седмицата всяко дете, след като направи някакъв проект в екип с други негови приятели, го представя. Това е начинът, по който учат. Всичко е базирано на учебните материали, които ние сме създали, които се ползват в училищата в страната, в частни школи, дори и във Великотърновския университет също се преподава по подобна програма, която ние сме създали“.   

Министерството на образованието и науката в последните години изпълнява много проекти за насърчаване на интереса на учениците и студентите към природните науки, защото кадрите в тези направления са малко и не достигат за науката и индустрията. Занятията по интереси за децата, които имат наклонности към природните науки, им дават възможност да се ориентират за бъдещето си.

Летните академии дават знания на децата, които не са включени в учебните програми в училищата, поясни още Невен Боянов от сдружение „Тинузавър“:  

„Което много им помага след това да се реализират, да вземат решение къде да учат, след като завършат училище, да започнат да работят по други проекти.
Един много добър пример са няколко ученика, които са минали през нашите академии, и преди няколко месеца участваха в съревнование за млади предприемачи в България и спечелиха една от наградите.

Да правят нещо смислено с ръцете си, с главата си, вместо да гледат само видеа в YouTube и са създали проект, който може да прерасне в следващите няколко години в истински бизнес“.  

Летните академии по природни науки в Еленския Балкан се организират от фондация „Университет за деца“, където учители, учени и предприемачи работят, за да вдъхновят ученици от всички възрасти да открият и развият талантите си в различни области на науката, изкуството и занаятите.  

  пионеркси лагер
  11.09.2019 г.
  2450
  Стартира процедура по възраждане на пионерския лагер в село Ветринци, Търновско
  След като през последните 3 години във всички села в периметър до 20 км. от Велико Търново се забелязва много силен ръст на търсенето на имоти и реализацията на имнвестиции в частни имоти, фамилни стопанства...
  Виж повече
  Балетната академия в село Марян
  24.08.2019 г.
  2254
  Балетната академия в село Марян продълажава да събира будни деца и родители
  Примабалерината  доц. д-р  Диляна Никифорова, която е една от най-ярките звезди на съвременния балет е приела за своя мисия да обучава младите таланти, които искат да се усъвършенстват в сферата на...
  Виж повече
  Възроден летен лагер събира деца във видинското село Стакевци
  11.06.2019 г.
  2942
  Възроден летен лагер събира деца във видинското село Стакевци
  Възроден летен лагер събира деца във видинското село Стакевци. Възстановеният летен лагер дава възможност на децата не само да преживеят едно незабравимо лятно приключение, но и провокира творческия им...
  Виж повече
  Училище сред природата работи успешно в родопското село Гудевица
  21.10.2018 г.
  3225
  Училище сред природата работи успешно в родопското село Гудевица
  Млади българи решават да направят Училище сред природата. През 2006 година те превръщат стара сграда в родопското село Гудевица в читалище „Бъдеще сега“. Там те създават база и инфраструктура,...
  Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете