Меню

Село Заселе - едно от най-красивите села, пазещо спомени за Вазов, дядо Йоцо и четата на Вълчан войвода

29.12.2023 г.
884

“Пренасяш се мислено през
хиляди и хиляди години, които
са били нужни на тая мека,
нежна струя да си пробие тоя
широк и дълбок път в
несъкрушимите гърди на
планината..........”
Иван Вазов


На 45 км от София, минавайки през красивото Искърско дефиле и Своге, се стига до село Заселе. Селището е отдавна познато на ценителите на природата и красотата. Там, сред буйни вековни дъбови и букови гори и ширещи се тучни ливади и поляни, кацнало на ръба на отвесни скали, от където се спускат водите на водопада “Скакля”, пред очите на посетителя се простират диплите на почти цяла западна Стара планина. Землището на селото е с размер 15.6 кв.км. и надморска височина 700-1000 метра.

Първите известни заселници от древността са траките. От този период са останалите 2 от общо 5 тракийски могили. Отпечатък на историята и вековете са остатъците на римски път и военено укрепление, крепост, манастир, костна могила, и множеството легенди и предания. Според местните някъде, все още неоткрито, лежи заровеното и скрито съкровище на четата на Вълчан войвода.

Местните жители  все още пазят спомени за Иван Вазов и за слепия овчар Йордан Църнярски или както го нарича Вазов в едноименната си творба дядо Йоцо.

В района на село Заселе, можете да откриете множество придодни и исторически забележителности. Тук наблизо ще намерите едни от най-впечетляващите природни дадености на България. Отдайте се на неповторимата атмосфера на Искърското дефиле и чара на Понор планина.

- Водопад „Скакля”
- Вазовата еко-пътека
- Скален феномен „Джуглата”
- Манастир „Седемте Престола”
- Черепишки манастир "Успение Богородично"
- „Искрецки” манастир
- Пещера „Темната дупка”
- Пещери „Елата”, „Душника”, „Каците”, и „Маяница”
- Връх „Сърбеница” (1479 м)

През 2005 г. пра-внуците на дядо Божил, от родата на Църнярите, полагат основите на първия за района туристически комплекс – Божилово. Тук може да се настаните удобно и да потънете в красотата на тоя край. Не пропускате вашата почивка в село Заселе.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете