Меню

Село Арбанаси губи туристическия си потенциал след бум от строежи

27.08.2019 г.
4357
Едно от най-емблематичните села в България - Арбанаси, скоро може да бъде посещавано само от разхождащи се бедни румънски туристи и да остане в историята като архитектурен резерват, след като от 3 години в селото се осъществява масово строителство, напомнящо на безумията по българското черноморие.

Най-красивата част на Арбанаси - с панорамна гледка към Велико Търново, вече е изцяло презастроена, а улиците на селото са претъпкани от паркирани коли. През седмицата, а дори и през уикендите трафикът на строителна техника е толкова силен, че предизвиква негодуванията на последните дошли туристи. Семейства и майки с детски колички се въртят около паркираните по тротоарите коли и се чудят как да се скрият от пушиляците, които вдигат големите камиони. Улиците са силно замърсени с кал, а кошовете за боклук са препълнени. Това виждат и българските и чуждестранните туристи.

Единствената част на Арбанаси, кяото остава сравнително незасегната, са стръмните северни баири, които са застроени с нови къщи и хотели, но не включват туристически забележителности от национално значение.

В допълнение към неприятното свръхзастрояване на Арбанаси, идва и лишеното от логика изграждане на парк за разходки ( с цел усвояване на субсидии по европейски програми), който се намира в непосредствена близост до най-голямата група мощно излъчващи антени - телевизионни ретранслатори, мощни клетки на мобилни оператори и радио станции. На практика в зоната на антените на Арбанаси, пребиваването е опасно за здравето на хората, но това не пречи паркът да е изграден именно там, за да се усвоят субсидиите по европейски проекти. 

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете