Меню

Селото, земята, храната и земеделието в условията на неотложна Промяна (ВИДЕО ИНТЕРВЮ+ПЪЛЕН ТЕКСТ)


Селото, земята, храната и земеделието в условията на неотложна Промяна
(ИНТЕРВЮ)

Здравей, чичо Веско!
Днес сме се събрали по една тема, която ще се радвам с теб да коментираме и да осветлим. Темата е за: 
Истината за храната, истината за земята и истината за земеделието в България.

Много е актуална. Даже крайно актуална, защото ние сме от пръст и на пръст ще станем. И всички тези неща касаят всеки един човек от раждането до умирането. Затуй, готов съм да споделим с хората вижданията в таз епоха, в която живеем, в тези моменти: Каква е?

Нека да започнем от там: Тъй като, според мен, като човек, който над 15 години съм работил професии свързани със земеделието и чувствам една болка от посоката, в която върви земеделието, дори и така наречената аграрна политика.  Ясно е, че хората са загубили (масово естествено, макар да има изключения) връзката със земята и с това да могат да могат и да произвеждат храна. Искам с теб, днес да споделим мисли: Възможно ли е някакъв обрат в хода на това индустриално и корпоративно земеделие, което все повече стяга примката, дори и около тези, които печелят от него?
Точно така! Всички сме на една скара. Всички ни храни Майката Земя и никой не може да се отдели от нея и да я надскочи. Как? Само Мюнхаузен се е извадил от блатото без опорна точка. Тя ни е опора за всичко.
Благодарение на нея, благодарение на растенията, които ни е осигурил Всемирът ни има на света. Ние сме надстройка. Ако ни нямаше нас, растенията щяха да се чувстват прекрасно. Но ако нямаше растенията, нас нямаше изобщо да ни има.

Аз искам да засегнем един въпрос, който повечето фермери, земеделски производители, така, горделиво казват: “Ние произвеждаме храната. Ако не сме ние останалите(гражданите) няма да има какво да ядат.”
Обаче ми се струва, че днес е дошло време да кажем истината: На цената на какво произвеждат храната? И до кога и с какви ресурси може да продължи този модел?

Ние всички животинки по Земята - животинският и растителният свят - явява се така, че ние животинките сме вещество преобразуватели. В същото време и растенията се явяват вещество преобразуватели, но те преобразуват слънчева светлина, минералните соли от земята и въздуха и правят тези биологично активни вещества, които изхранват животните. Ние поемайки ги тях, тази материална субстанция я правим на нов вид енергия, която други високо издигнати същества се хранят с нея (те нямат тази хранителна верига, която имаме - чревната тръбичка). И виждате ли? Това е един Голям Космичен Процес. Ние участваме в него. В този Всемир е този Обмен на енергии. Всичко това е енергии, само че преминава от един вид в друг. Проста работа!

Съвременните земеделци изобщо са далече от тази идея и концепт дори. И те експлоатират Земята, все едно им е длъжница.
Тя е не само длъжница. Тя е средство да печелят и да преживяват. Но те не преживяват, а само трупат пари срещу живот. Защо? Защото прекъснаха естествният ход на нещата. Измислиха от десетилетия насам химически субстанции, които слагат почвата, те отиват в растенията. Да не спомена хидропониката, където игнорират почвата. То, то е безумно нещо човешко. Ние за щастие не можем да консумираме минерали. Това го вършат растенията. И тези растителни субстанции, вече минералите обработени със слънцето, въздухът и водата разтворени в нея и идват, за да произведем друго по-висока вибрация - енергия. А то какво се получава? Ние разтворим химикалите, те ги нагълтат и все едно ние прекъсваме цикъла в такъв невъобразим порядък. А клетките не могат да приемат тези минерални субстанции, защото ние нямаме нито хлорофил, нито нищо. То, то е безобразна работа. Обаче печалбата си върви и “всичко е наред”.

Оказва се така, че храната, за която горделиво всички казват: “Ако не произвеждаме ние хляба, няма да има какво да ядете.” - това е мъртва храна, директно да го кажем.
Клетката, която има Космически Разум, тя не може да бъде измамена в никакъв случай. Щото веществата попаднали, тя ги разлага до фотони. Практически тя вижда, че това е неестествено и несвойствено и реакцията я виждаме всичките. Ние човеците сме повече “бустански чучула”, плашат се врабците като ни видят, но вътре сме разбили ДНК-то, всичко, и продължаваме твърдо напред до едно самоунищожение.

Между другото, преди да тръгна за това интервю, понеже живея на село и сега в северна България има доста сняг и сутрин даваме храна на птиченца, врабчета (направили сме една хранилка), и забелязах, че хляба, който е от магазина те не искат да го ядат. И им даваме орехчета - орехчетата ги ядат, те са пак от нашият двор.
Аз имам домашен и сапун купен от магазина. Зимно време ми кълват домашният сапун, оня не го опитват. Как разбират? То има мозъчето птиченцето нищожно, като едно зрънце от леща може би, но разпознава. Докато ние сме много “замайосани” във всяко едно отношение и не усещаме природата така на живо. Затова масово навлязоха Е-та, имитиращите продукти и какво ли не. И по всякакъв начин можем да баламосваме сетивата си: очите, езика и т.н., но не можем да баламосваме отделната клетка. Тя вижда, че това е неестествено и реакциите са ясни.

Оказва се така, че през годините много се говори как България има традиции в земеделието, в овощарството, в зеленчукопроизводството и т.н. От друга страна днес масово консумацията на храни, може би над 95%, е от чуждите търговски вериги, където се продават храни, които са пропътували освен стотици или хиляди километри, са обработени с всевъзможни химикали и те са минали през една среда, която дори ги е натрупала в тях тази “студенина и енергетика” на складове, кашони, тирове, какво ли не. Какво всъщност консумират гражданите тъпчейки се на опашки в чуждите търговски вериги?
Виж какво, може да е всичко друго, но ако кажем “храна”, в истинският смисъл на думата, и това го приемаме за храна, то е толкова различно, колкото от тук до Луната. То е невероятно разминаване. Невероятно! Но всеки може да го види в нашият живот как се проявява? На огромна част от човечеството геометрията заложена от Твореца е развалена.
Организмът се чуди, тези баластни, безстойностни неща къде да ги дява и пускат едни шкембици, увисват им под брадите гуши и какво ли не. Ако Луис Куне (Д-р Бенджамин Лъст) възкръсне всичките ще ги класифицира, почти всички, че не са в ред.

Но всичко това пък е свързано пряко и с…да го кажем директно липсата на воля - воля и за труд и за промяна, и будност в същото време..?
Първо липса на мисъл! Защото мисълта предхожда абсолютно всичко. След нея идва Слово, след това действие и се появяват нещата. Първо хората са се изключили да мислят. Някой трябва да им каже какво да правят. И си вървят така. (Като ги ръководят.) И какво се получава по-нататък. Те практически са абсолютни мързеливци. Мързелът ги гази, само че от него не се мре, за жалост, ами се тегли. Е, като ги съчетаеш тия две работи, третото е - този порядък създаден абсолютно анахроничен. Човеците в сравнение с животинките са хиляди пъти по-зле. Защо ли? Можем да си представим. Защото в пълен разрив с изискванията на творческите сили живеем.

А в същото време, като говорим за земеделие, за земя, за храна, аграрната политика на България се съобразява с някакви изисквания, постановки, европейски, които са насочени само и единствено към постоянното поддържане и надуване на тоя балон - балон със субсидии, проекти, някакви амбиции за печалби. И ако пък се пукне, защото то време на време се пука тоя балон, надуват нов балон.
При всички случаи. Всичкото е наистина безумна човешка постановка. Нещо, което е нормално, но абсолютно неестествено.  И как можа, именно, Хомо сапиенс да допусне туй нещо? Аз недоумявам. Животинките никога туй няма да го направят. Те избягват да ни консумират нещата, с които ние ги осигуряваме.  Вече, от немай къде, ако са затворени в клетки, ще трябва да ядат туй, което им даваме. И то, кои са? Кокошки, крави в оборите за мляко и т.н., и други животинки, които водят абсолютно неестествен живот. Тяхните продукти идват при нас човеците, като ги консумираме и се самоубиваме…вид…Боже Тя…

То се оказва, че голямата част от консуматорите в градовете, като отидат например в един магазин от чуждите търговски вериги и си купят, да кажем краве мляко,
…Независимо какво!

…те не знаят например, че нормалният, естествен, природен живот на една крава е да кажем 10-12 години (или 9 в най-малкият случай), а в момента в индустриалните ферми те даже дават пари за това. Обучават ги, семинари, лекции. Максималният живот на една крава не се допуска да е повече от четири години, защото нейният млеконадой ще падне и затова те ги брутално експлоатират, амортизират и накрая ги убиват.
И изяждат всичко до последно. Нищо не се хвърля, защото иначе е загуба.

Да. И искам да кажа, хората днес, заблудени може би от рекламите, от това че сами са се самообвързали в работа, кредити, всякакви ангажименти, те всъщност не съзнават. И затова искам да говорим днес: жестокостта, която се крие зад тази хранителна индустрия?
Точно така.  Вижте какво, Целият Всемир е построен на основата на Обмен на енергии. Енергиите в определен порядък изграждат форми. Тез форми като се разпаднат - отново на енергия. Практически енергията не се губи, не се създава, само преминава от една форма в друга.
И сега, какво се получава?
Ние така сме построили света, по този безумен начин, боравим с енергията, за да печелим пари. Това е абсолютното безумие на човечеството.
Създадено от финикийците за облекчаване на живота, ние сме гипсирани с мозъците в тях.
И накрая тази криза, която сега е обхванала човечеството именно заради тази постановка ще бъде причина да изчезне тази човешка раса и новата да започне по абсолютно друг начин.
Като няма да допуснат никога (защото веднъж са се опарили от тези условия), да се повтаря туй. Може да сбъркат друго нещо, но това - не.
И повярвайте ми Целият Космос е една невероятна верижка: една енергия в друга и така, така, така. А ние, вместо да имаме колелце естествено, ние имаме възвратно праволинейно движение. И с толкоз мъка се изхранват хората, с толкоз усилие. Никоя животинка на Земята не полага толкоз усилие. Тя даже минимални усилия, за да съществува, а ний - целият живот е една мъка да си осигурим прехраната, да си осигурим какви ли не неща, които изобщо не са ни нужни.

Все пак алтернатива за малцина има?
Оня, който се държи за Бог* земя, е стъпил на нея, оня, който живее според изискванията на Творческите Сили и ги спазва, те ще останат. Малцина ще са, но ще се останат.
Всичко друго, което е отделено от земята по тези мегаполиси и в тея небостъргачи, в малките клетки, които са нищо повече от килийки, като от зоологическа градина, те ако ги извадят от там и ги вложат в природата, са абсолютно безпомощни. Ама то нямам сравнение, с какво да ги сравня по безпомощност. Една малка буболечка знае как като се излюпи от семенцето  да живее, какво да направи нататък. (Никога не е ходила на училище.) Ние ходим по 25 години, натрупаме сума дипломи и нищо и половина накрая.

Така нареченото “учено невежество”. Те заради това излизат осакатени и физически и психически повечето. Между другото, аз съм учил аграрна икономика две години. След втори курс…(Не мислех да го включвам в интервюто.) В Свищов съм учил аграрна икономика. Поздравявам всички, които разобличиха фалшивостта на Стопанската Академия в Свищов, която беше обраснала с корупция. И неслучайно тя фалира. Миналата година обявиха официално фалита ѝ. Моите преподаватели там по аграрна икономика, всичките ми искаха подкупи, докато бях студент, защото “съм бил работил”. А аз работех вече по специалността още след първи курс. И така, де, малко отклонение.
Искам, така да споделиш, това, което в България в момента се случва цялостно в земеделието, то е подчинено на един много обречен донякъде, според мен, и създаващ тежки зависимости, механизъм на субсидиране. Тоест, дават се субсидии на земеделци, на животновъди, на всички. Даже миналата седмица дават субсидии, забележи, за хуманно отношение към животните. И аз на един му казвам: Тоест, по хуманно ще почнеш да ги убиваш ли?
Тоест, според теб, абсолютно обречен ли е този модел на европейска аграрна политика, която движи (аз даже бих казал тя не го движи този сектор, ами го държи на изкуствено дишане - все едно е в реанимация - нарочно поставен така, за да може да го държи зависим от субсидиите и в София има едно голямо министерство на земеделието и още един по-голям държавен фонд земеделие, които вместо да разработват национални стратегии, специфики по региони на България, как да подпомагат развитието на устойчиви форми на земеделие, на фамилно фермерство и т.н., те са се превърнали като едни кредитни институции. Те между другото и кредити раздават и просто пореден балон.) 

Абсолютен!
Значи, това е нещо, което са го сътворили хомо сапиенси и което абсолютно е в разрез с изискванията на тези установени Принципи във Всемира.
Крахът е абсолютно неминуем. Независимо какво искат да правят. Никой няма да ги пита. Нас са ни съветвали от хиляди години как трябва да я караме. Защото още в зората на човечеството благодарение на мързелът са започнали да изкривяват нещата. Досега толкоз нещо се е натрупало, че ние сме седнали на един надут балон и и му трябва само една игличка да го дупнат и пух - изчезва.

Аз сега се сещам: едно качество, освен гордостта, че произвеждат храната на фермерите масово е, че са вечно неблагодарни. Те са вечно неблагодарни за размера на субсидиите, които получават. неблагодарни са към природата, че било суша, или пък че имало наводнения. неблагодарни са заради това, че се появил един или друг вирус. Примерно “син език” при овцете или пък “антракс”.
Точно така!

Или пък  бруцелоза при козите. Сега, последно “африканска чума” по свинете. И никога не си задавт въпроса “Защо?”
Да. Много добре си го забелязал. Много добре си го забелязал!
И тази заслепеност, да извлечем колкото може от планетата - да вземем. А аз съм казал много пъти: Животът е построен на “Даването”. А ние сме го обърнали на 180 градуса. Черпим ресурси. От 200 години тече един антропоцен, което разсипваме планетата. А от 50 години в пълна сила антропоцит - унищожение на човешкият род. Заедно с нас загиват толкоз диви животни и растения - непрекъснато изчезват, записани в червената книга първо, след това изчезват изобщо. Докато, сега, човешкият род, сега е записан от доста време в червената книга, тоест се е самозаписал. И сега следва огромна част от човешката маса да изчезне и в новата епоха следващата човешка раса ще се възбуди отсега дето се раждат децата и толкоз.

Да. Тоест, ще има редукция. Ти си го казвал и друг път.
…голяма.

Аз наскоро четох един доклад, в който се посочва например, нали, понеже говорим за селско стопанство, че най-големият замърсител на природата след самолетите и автомобилите са животните. Тоест, индустриалното животновъдство.
Виж какво, сега, когато ние говорим за 7 милиарда човешки съдби, никъде не чух да се споменава, че скрито от погледа на хората, по някаква причина има 77 милиарда животни, които ни обслужват. Като почнем от всякакви пернати, че копитни, нечифтокопитни, че рогати, не рогати, какви ли не по вид? Но по брой са мо-малко от 77 милиарда. Огромна част от тях вече ги няма, защото земята е “заплескана” с магистрали, с какво ли не, с мегаполиси. Гледат ги в определени места далеч от погледа на хората в клетчици. И кравите една до друга и кокошките една до друга - една над друга снасят яйца.

Иначе казват “хуманно”, нали?
О, много хуманно. Ако видиш един човек да шиба с камшик конят, готови са да го линчуват, но всичките в супера ядат плътта и продуктите от тези животинки, гледани по…

…чудовищен начин.
Наистина! да, думата “чудовищен”, да може би е много мека. Това е нещо…, аз не мога д анамеря дума. Това е нещо, което в човешката история не е било.
И туй промишлено животновъдство, това даване на тях - растителни субстанции пълни с химикали. И те отиват във всичките продукти: месни, млечни, яйчни и т.н. И какво накрая се оказва? (Оказва се, че “ние си правим харакири”.) Ние просто…Не знам…Акъл нямаме.

Чичо Веско, до там се е стигнало, че те сега се оправдават с това, че трябва “отговорни решения” да вземели за изхранване на цялото това голямо човечество. и все по-усилено говорят да се либерализира отглеждането на ГМО. Ще кажа тука една новина, която може би хората повечето не знаят. Тъй като ГМО се отглежда масово от много години, под формата на царевица, соя и памук в Америка и някои други страни - нали, Южна Америка, също. Обаче, преди няколко месеца, една френска компания, не американска - френска, направи за първи път в историята на човечеството генномодифицирана пшеница. Уж, с оправданието: “Ние ще изхраним човечеството.” Обаче, типично за колонизаторска държава, те не направиха полевите експерименти, тестове на генномодифицираната пшеница във Франция, тоест на собствената си земя, а ги направиха далеч в Австралия. При което огромен все па отпор от част от австралийските зърнопроизводители, които знаят какъв е риска от това. Давам го за пример да покажа как подмолно действа аграрната индустрия. По същият начин, както една от големите немски корпорации, която купи “Monsanto” и продават препарати на основата на глифозат, който всяка година трови не само пчели, животни, насекоми и т.н. Понеже в българия във всяко село се пръска с глифозат, понеже ги мързи да хванат косата и да окосят, минава и напръсква с глифозат. Т повечето не знаят, защото той е с различни търговски наименования, примерно: Наса и т.н. Особено кметовете на села, дави там пръскачката, пръска - пожълтява всичко, а после се чудят защо лепят некролози по селата. И на млади хора. Толкова стотици млади фермери умряха заради глифозата.
Според теб, така завъртяно това колело на тази корпоративна аграрна индустрия, която зад фалшивите лозунги: за изхранване на човечеството, си крепят акциите и жаждата…, алчността, не жаждата, алчността за печалби. Докъде ще стигне това колело?

О, то вече се показа!
Започна началото на краят на тази човешка раса сегашната. И много малко време ще има, да което тази огромна многомилиардна човешка маса ще изчезне. 
Ще останат много малко, които ще строят по нов начин Земята. Ще живеят с нея, защото те са част от нея и ще възникне вече следващата човешка раса.
Това е един голям еволюционен процес Всемирен и Космичен.
Това, което става на планетата, някои си мислят, че са глобални неща. О, ни най-малко. Това е част от голям процес Космичен. Но ние влязохме в разрез с много неща, които са етични, морални, какви ли не норми, във Всемира и сега следва да ни сложат на мястото си.
А, самички ще си го свършим. Те няма да докарат от друга планета или от други места да ни оправят - ние самички.

Чичо Веско, виж колко са ясни нещата! И как се чудя: Защо продължават по една стара такава като развалена грамофонна плоча, да карат по…
Преди Ковид19, миналата година…
Преди и след…
Преди него селското стопанство - само това ако разгледаме, защото за другите сектори и там има. Но в селското стопанство се появи в цяла България АЧС - африканска чума по свинете - вирус. И на много хора в аграрният сектор, с които работя от години им казах: Хора, това е предупреждение. Миналата година имахте птичи грип, преди това имахте бруцелоза, преди това имахте син език - това е предупреждение, че тази безпределна жестокост, това леене на кръв на животните не може да остане така. Не може да продължава по тоя начин!
Абсолютно!

И знаеш ли какво? В това интервю с извинявам, че толкова споделям неща, обаче може би съм ги таил някъде и искам ти да осветлиш истинността по тези неща. Но, да кажем един факт: Кого засяга най-много Ковид19? защото не го казват. Хората със замърсена кръв. А кръвта най-много се замърсява от месоядството…
И от неестественият живот…
И от неестественият живот.
От нечистите мисли, които държат в главата си. Тя тръгва от там. То всичко върви от там. Първо трябва да си го помислим и след това ни идва до главите.
“Ние си мислим за печалби. Как ще експлоатираме животните.” 
Всичко се реди едно по едно.
Първо ние трябва да си го помислим и го правим!
Ние практически (и то е благодарение на мързела) - благодарение на мързела, невероятен мързел - гази човеците още от пещерите.
Оня, който е решил да се пише за главатар, щото има някакви мускули, вместо да ходи да ловува с групата, той се излягва и най-дебелата и тлъста пържола на него се дава. А някой му спори, да му мисли. Оня пък хитрецът, който се написва за шаман - “сега ще имате добър лов” и той не ходи да ловува. И тъй сега на клончетата са толкова маймунки накачали и всичко се срути. И все взимат без да дават.
А Живота стои на Даването! 
И сега виж, колко хубаво - от вред я гласим, да дойде краят. Да дойде краят! - Сами си го предизвикваме. И “жертвите”, които са се съгласили на тоя порядък и онез “палачите”, които са докарали хората на тоз ред, сме на Една и съща скара.
И виж, ако те върна малко по-назад, в това, което коментирахме:Колко символи ни пращат? Колко предупреждения? Как постоянно Един Генератор на Вяра, че може нещо да се пробуди в тез заспали хора, които сме, нали, като човечество. 
Например, септември месец, преди така нареченият втори бум на Ковид. Сега, има хора, които го отричат. Друг е въпроса - да отидат в някоя от болниците да видят дали го няма. Между другото, тези, които го отричат, те отричат Божият Замисъл, защото зад вируса има Замисъл - Замисъл за промяна, за разбутване на блатото…
Туй е един вид чистка. Тез, които не вървят в крак ги очиства.

Но, исках да кажа, че преди тази вълна имаше един емблематичен знак: във всички северни страни се получи мутация на Ковид19 във фермите за норки. (Нали, там жените си обличат луксозни палта и т.н.) - Мутация смъртоносна за хората. И пак не го виждат! Пак неглижират. Ще дойде ли нещо по-страшно от Ковид?
Глад! Як Глад!
Който ще реши много добре въпроса. Сега, от години не споменават сводките в ООН, какви зърно добиви има за изхранване на човечеството. И разни други работи. Не смеят, защото “спадът” върви надолу, човеците искат да си пълнят коремите с нещо. Засега успяват да ги задоволят, но няма дори суровини за имитиращи продукти. И такъв глад ще се изправи срещу човеците като една ламя. Не с 9 глави, ами аз не знам с колко глави? Обаче, то няма да е само туй.
Водата - тези 77 милиарда животинки искат: въздух, вода. Светлина сме ги лишили, щото са затворени в някакви помещения.

…Концлагери.
Боже, концлагерите…са цвете пред тия условия, в които са те. Те, там са ги карали да работят в кариерите, туй да правят, онуй да правят. Пък туй, обездвижени до краен предел - изстискват го. Ти викаш, вместо 10-12 години да си живее една крава, до 4 години - вземат каквото вземат, мелят я в месомелачката, хайде там в шкафовете - мразилните под най-различни продукти и ги лапат човеците. то е нещо, което само може хомо сапиенс да го направи.
Практически, хората са спрели да мислят. И не искат да мислят отрицателно. Това било отрицателно, понеже мислят положително. Абе, ти си мисли колкото си искаш положително, бе. Животът е построен по неестествени порядъци. Е, на какво искаш ти тогава да разчиташ? На нищо не може да се опреш. То няма основа.

Чичо Веско, четох един фермер под един коментар написал: Вие не можете да ми кажете какво да ям. Ще ям каквото си искам и ще убивам каквито си животни искам. Между другото ловец беше също.
Ей го на! Много хубаво!
Значи, ако се огледат хората във Всемира всичко е лимитирано в някаква граница. Не може безконтролно каквото и ще да се развива. То опира до нещо и край.
И Всемирът има такава Подреденост. Ама Невероятна!
А всеки човек, който си е помислил, че “може да прави каквото си иска”, не съзнава как самичък си прави харакири.

Аз, сега между другото без да искам дадох пример с този, който е и ловец. И се сещам за Хемингуей, който накрая на живота си обръща пушката и лапа дулото и натиска спусъка.
Това е. Това е брате!
Ние се самоубиваме. И разсипваме и останалите - и растения, и животни. Ние им пречим!
Можем ли да кажем и едно друго нещо обаче: Че все пак има донякъде Правда! На практика човек безотговорно, егоистично и донякъде хипнотизирано избива животните, храни се с какво ли не, но в крайна сметка, те като попаднат в него, не минава и много време и те започват да го изяждат. 
Той работи срещу себе си. Той не съзнава.
Работи срещу себе си!
Защото той е в разрез с Целокупният живот - животът на Цялото.
И практически, за да го има тоз живот, той трябва да изхвърли тез клетки - той е една клетчица от живота, която е ракова клетка. Е, те изчезват първи. Те сами ще се утрепят.
Дали Живота трябва да изчезне или отделните клетки?
Животът няма да изчезне!
И ще ти кажа едно: Идеята за Живота не е на нас човеците. Можем да унищожим всички форми на живот и всички човеци на земята да се самооунищожим, но Идеята за Живота няма да унищожим. Тя ще остане  отново ще има на таз планета ако ще да минат милиони и милиарди години, форми на живот, защото тя е условие, да се проявява Живот. 
Практически ние работим срещу себе си от безумие…От безумие.

Многократно сме говорили в други наши интервюта за персоналната отговорност, която трябва да имат, особено и по-младите хора, като отидат да живеят на село. Ти си давал безброи примери. Имаш и прекрасни книги за отглеждането и природосъобразния начин на живот. З отглеждането на твоя емблематичен планински лимон и т.н. Волята ли е първото, с което трябва да започне промяната, поне за тези, които ще хванат последният влак?
Гледай сега, волята тя си е Воля!
Първо трябва да се промени съзнанието на хората: визията към света и към себе си. Те не уважават себе си и не уважават нищо извън тях.
След това трябва да имат вяра в Творческите Сили, които са построили всичко така филигранно и така точно работи, без никакви кризи. Как всичко си е точно на мястото!
Нито екологични, нито психологични кризи, нито физиологични.
Всичко безупречно работи. А ние дето пипнем - страхотия след нас!
И сега ако не си променим съзнанието  - това е Новото Небе, за да построим Нова Земя, смятай решен  въпроса!
И то стана. Спусъкът е дръпнат от 2013-та година. 2012-та година, до тогава можеше нещо, да се допусне да стане промяна, но от тогава минахме точката на невъзвратимост.
И трябва спокойно да понесем тез неща. Аз споменах в една ваша беседа, така… “Корабът е вече пробит, но пълнейки се с вода - явно ще се давим. Никой да се не притеснява, че няма да стигне вода за всичките, да се осигур да се дави. Има достатъчно!”

И на фона на тази картина, на тези концентрирани “последни времена”, защото наистина е много концентрирано в момента времето - събитийността се случва наистина много концентрирано. 
Някой хора продължават (говоря хората, които са и в - нали такава е темата - в аграрната политика, тези, които са в едрото земеделие, селско стопанство, преработка на храни и т.н.) да говорят за възстановяване от Ковид, за успехи, нови норми на производство, печалби и т.н.
И когато един го питах: Абе, Замисли се! Трябва промяна - Кардинална промяна! Той каза: Аз ли ще я направя промяната? Само аз ли?

Боре, Боре!
Точно така е.
Милиарди човешки същества мечтаят да се върнат старите времена. Колкото и да са лоши, та туй което идва ги плаши. Няма връщане, мойто момче!
Абсурд! Нито милиметър назад.
И то е така, защото ние докарахме нещата до тоз предел.
Сега, почвите по света са умъртвени от милионите тонове химикали, от десетилетия произведени, които я отравят почвата, от толкоз безумни неща, които правим, именно с цел икономически растеж и растеж на печалби. 
Е, какво? Станахме ли по-богати? Не! Напротив.

Още едно нещо: Не само въпросът за богатството. Те, като започнат да имат пари и в излишък - купуват имоти, коли, джипове, яхти ако щеш. Има фермери, които даже се говори, че остров си купили в Гърция. Това не ги прави истинни хора. Не ги прави разумни, не ги прави щастливи. 
Ни най-малко.

Заради това и в цяла Европа тази година има огромен рекорден ръст на самоубийствата на фермери.
Точно така!
Една американска изследователка проверила: всички, които искали да забогатеят, какво се е случило? Които искат да бъдат с пари богати, накрая, когато ги имат - фалирват, пропадат, депресия.
Онез, които са станали богати - като Форд, като много други - да създадат, да облекчат живота на хората - те са останали живи.

Аз, сега се сетих друго. по-рано във видеото ти дадох пример, че съм учил в Стопанската Академия в Свищов, която беше символ на една вътрешна проказа, и сега се сещам като ми казваш. Ами, човекът, българският индустриалец Димитър Апостолов Ценов, на който е кръстена академията, той е бил голям индустриалец, и той е дарявал. А днешните производители (някои ги наричат агромилионери в бранша), индустриалци, търговци, те алчността до такава степен е достигнала, че те изобщо нямат идеята да дарят, да построят училище, университет. те с тези милиони, които похарчиха за джипове и за луксозни пътувания по целият свят, разходки и какво ли не. Бил съм свидетел как фермерка, която получава субсидии, която пръска с глифозат и т.н., влезе в един магазин в Италия и си купи бельо за 5 хил. евро.
Боже!

И исках да кажа, този български индустриалец е давал парите си за строителство на…и е построил Стопанска Академия - да има в България такова нещо. Фермерите ако имаха тази осъзнатост, за която ти говориш, в България във всички села щеше да има училища. В тези училища щяха дори да излизат кадри, за които те сега реват, че няма кадри, че няма кой да им работи и т.н. Наистина е много сбъркан модела. 
Безкрайно сбъркан, мойто момче. Безкрайно!
Преди много време - миналият, по-миналият век, по нивите бяха 90 и кусур процента хора, а сега именно няколко процента минават с машините, с химикалите, обслужват нивите и изхранват човечеството, което смята, че живее. А, то е просто една илюзия. Абсолютно всичко е така обърнато наопаки. 

Те, иначе се събират - семинари, лекции,тематични работни групи в министерството на земеделието - обсъждат, правят. И резултатът какъв е?
Не, той е отрицателен! Нищо положително. И сега, когато в този Европейски парламент работят толкоз много хора - глухи шайби - изкараха една програма, която я субсидираха от 10 хил. евро до 400 хил. евро. беше 123 - едно, две, три - за увеличаване стойността на хранителните продукти. Можеш ли да си представиш? Тя пропадна. Защото и да искат, независимо колко евро се вливат, за да се разгърне таз програма, той животът е построен на противното. Земята е унищожена. Откъде да се роди нещо стойностно? А, ти си наливай пари, а те продължават да слагат тея химикали. То, всичко е издънено.

Знаеш ли какво се сещам сега, докато говорим - ще споменем един истински български билкар. Той почина преди няколко години - Емил Елмазов. Светла му Памет! И Безкрайни Благодарности в Безкрая за опитността, за Словото и за Любовта, която показа, че хората как трябва да имат към билките и лечебните растения. Той каза едно изречение, което така остана:
“Не продавайте земята си на село.”

В никакъв случай!
Ами, човек без земя - свършено е с него. Абсолютно! Абсолютно!
Който е решил да се върне на Бащината Земица, ако още му стои и не я е продал, да ми се обади. Ще го подкрепям!
Всички други, няма смисъл. Там да си стоят дато са си и толкоз. Иначе, ние без земята, отделим ли се от Нея увяхваме. Край! Ние сме част от тази плът земна.
Някои, сега ще кажат, граждани: Ами, нали, идеята на развитието е ние да вървим напред, да не сме с мотиките, с лопатите. Идеята е да сме окачили в големите градове - в стъклено металните офиси едни баджове за достъп до сградите. (Които им висята така, както подобно на животните, както окачат такива ушни марки и други.)

Понеже от няколко години живеем на село и преди това съм живял в града - много динамични професии съм работил - искам да кажа, че на мен ми беше трудно да превключа като отида на село. Въпреки, че цялото ми детство съм израснал на село, работил съм в градината, в бостаните на село по цели летни ваканции, обаче ми беше трудно да превключа. И основното, което забелязах, като отидох на село е как контактът със земята, това да наблюдаваш целият животински свят, който е в локалната макрообщност там на селото, започва да ти отключва определени неща вътре в тебе - една сензитивност, едни усещания, които когато си в стъклено металния, колкото и луксозен офис да е, ти там си като животните, с които се храниш от търговските вериги, които живеят в клетките.
Така е! Много лошо! И туй се допусна благодарение на това, че една малка група хора мечтаят да бъдат богати. 
Но думата Богат идва да имаш БОГ в себе си!
А не имотност. А другите пък се примириха, срещу парите, които печатат, да им купуват живота и да произвеждат неща, които са в разрез с живота. Всичко е объркано до абсолютен предел. И сега наистина дойде краят, след хиляди години съветване, че така не трябва.
В книгата “накъде вървим и какво да правим” много добре съм ги минал. Всеки може набърже да го види и да му стане ясна картинката. И да се ненадява повече, че ще се върнат онез стари времена, ами да се приготвят поне в последните времена, в които живеят да спазват поне едно изискване на Творческите Сили. С туй ще си отидат като принос. Иначе ей така, мърцина, ще изчезнат. Боже Господи! Това, как неусетно си го докарахме?! И сега, почнаха ли допълнителни щамове на тоз вирус? Ами, че той се сменя поколения от него за много кратко време. А ние за 25 години едно поколение. То милиони поколения от него, те мутират. Къде са пънкаме?
А ние сме определени от Творческите Сили да живеем в симбиоза с тях. 
Той, Творецът като създава нашите тела, има си невероятна защита да устоим.
Той иначе, ако ни направи безпомощни само ще създава и те измират й тъй от нищо.
А, ние самички убиваме живота в себе си! А, вирусът виновен?
Е, винаги нещо външно трябва да е виновно. 
Точно  - нещо външно!
Нали, най-трудното  да погледнеш вътре в себе си?

Чичо Веско, искам да ти кажа и друго нещо, което така си мислех в края на предходната година: Много е хубаво, че българските села последните години се обезлюдяват. Знаеш ли защо, според мен? Защото трябва да се прекъснат всички вредни традиции. Цялото това безчинство в коленето на животни, цялото това обвързване на селата с едни трапезни, чревоугоднически традиции, покрай всички така наречени “празници”, това лудо използване и изкривяване на това, което е било заложено. Например: цялото това производство на ракии, на алкохоли, на опиянения, на месоядство - всичко това трябва да бъде сринато. И много се радвам като мина през някои села, и особено от моето детство, като видя - даже липсва вече сградата. Не е порутена или срутена - тя липсва, вече е поляна. Толкова валяка на времето  е минало, а аз знам, че там беше примерно, ракиджийницата на селото. Знам, че в съседното беше свинеферма - декември месец: реки от кръв. И така нататък.
Всички тези неща, когато по един неправилен начин (щото ракията може да е полезна в малко количество, но…)
По-малко е вредна, в малки количества.
Да, по-малко вредна. Имам предвид, всичките тези традиции в храненето и консумацията, те са съсипват фините тела на човека.
Сега, те по селата не виждат животните, но са ги скрили от зрението на хората в едни модерни “концлагери”, да речем. (Ама то бледа дума.) Кравичките наредени една до друга. Кокошчиците на етажи една над друга и една до друга в малки клетчици - отзад пада яйцето, отпред минава храницата. То е ужасяваща постановка! Човечеството не се е отказало. То трябва да се откаже. 
Света Хилдегард, преди хиляда години, преди вече да си заминава от този свят, ярко казва:
Човечеството трябва да се храни с растителна храна!
(И то съдържаща 70% вода. Разни плодове, зеленчуци и какви ли не други зелени растения.) Ей туй те не го правят! Ще го правят следващите!
Заради това болниците са пълни, нали?
Не ще и дума, то е факт!
Те ги дават…вчера като пътувахме, или предните дни до тука с дъщерята, толкоз поля се обработват. Ти знаеш ли, че 90% от тези храни минават през устата на животните, за да ядем тез продукти. Когато можем първичните тези субстанции да си ги консумираме и щеше да бъде земята Рай. Това е!
Смяташ ли, във финала на нашият разговор, че в тея последни времена, когато толкова предупреждения ни бяха изпратени, човечеството не тръгва към промяна. Дори и след вируса не тръгва към промяна. Или то, ако тръгват са някакви единици, изключения хора.

Смяташ ли, че една поредица от мащабни, природни катаклизми ще сложи край на тази вакханалия?
Не! Не може. Ще кажа защо?
И да стане земетресение, да развали един град, тез, които ще излязат от руините ще излязат със същото съзнание. Просто, не е необходимо тези катаклизми. Необходимо е промяна на Съзнанието. Но не искат да я направят! Там е белята.
Е, катаклизмите би трябвало да помогнат. След като вируса не помогна, в смисъл нещо страшно, трябва да дойде да  помогне!…Сега, примерно, четох наскоро, че имало изследване, мисля че беше в Германия, че 30% от анкетираните казали, че вече ще спрат с безумните разходки и екскурзии по какви ли не дестинации по света, защото всъщност осъзнават тежкият въглероден отпечатък, и от самолетите и от всичко свързано, с тази така наречена туристическа индустрия: хотели, ресторанти, изобщо огромното замърсяване, което се причинява на планетата. Между другото, малко хора знаят, че във всеки един миг, в момента и то след Ковид, по време на Ковид, в небето, над земята летят около 20 хиляди самолета. това е чудовищно.
Виж, какво, този процес трябва да се завърши.
Човечеството е обречено, да го знаеш!
Аз, в моята книга “Накъде вървим и какво да правим”, последно цитирам Беинса Дуно. Той казва(Точно съм посочил пещерата, страницата, всьо): 
“Досега добронамерено са идвали да ви съветват, че не бива така да живеете. Сега ще дойдат чукове, ще ви изпочупят къщите, вие ще се оплаквате, че сте при неблагоприятни условия.” 
(Има го там. Ще намерят беседата отпечатана преди 70-80 години.)
Ето го, става!

Дано неблагоприятните условия да създадат тази форма на разумност, която липсва днес.
Да-но! Няма да стане. Разбра ли? Ти каза: “да-но” Щом опре до “дано” - край!
Защо ли?
Защото не искат да си променят съзнанието. А то - и лесно и трудно!

А, може ли, така нареченият Промисъл на Разума, сегментирано да отдели “житото от плявата”?
О, ще стане!
Аз в книгата съм написал как един пророк, назад в хилядолетията е казал: “Ще дойде време да се отделят козите от овцете.”
Малко хора ще са, които са готови да работят според Постулатите на Творческите Сили. Те ще бъдат подкрепени, от самият Живот.
То не, че някой ще дойде и ще пита: Кой е баща му? 
Няма такива работи - “по делата…!” И ще си стане. 
Но, изчистването на останалата цяла маса е неминуемо. И то, трудно ще се издържи много време.
Благодаря ти за споделените мисли, чичо Веско!
И да призовем, може би…

След нещата, които казваш се чудя, дали трябва да призоваваме?
Знаеш ли какво, Боре? Дай да я завършим оптимистично.

Добре.
...веднъж чакам да си платя телефон, вода, едно-друго. И влизаме един по един. Един вика: Колко е лошо сега. 
Другият му вика: Ти много песимистично гледаш. - О, не, бе. песимистът казва “И по лошо ще стане. И по-лошо.” (Той гледа оптимистично.)
Та, практически, нещата трябва да бъдат в Порядък, да се подредят както трябва. Този безпорядък сам по себе си ще отпадне, щото той не е животворен. Всичките натрупани печалби от тез по-малко от половин хилядолетие - тогава започва капитализма - че с пари може да се купува живота на хората и да вършат какви ли не неща. А от 200 години тече антропоценът. извадиха милиарди тонове въглища да въдят парни машини. Като видяха пък, че петрола може в двигатели с вътрешно горене - о, видяха с тези газови находища по какви тръби върви газът. И в туй благополучие са недоволни и безрадостни, бе? Те изчерпаха ресурсите от милиарди години на нашата планета. И кога ще дойде друго да се радват? 
Край, братко!
И сега ще видиш как ще се наредят хубаво нещата. Всичко ще си иде на мястото. 
И се установява Едно Космично Равновесие!
А, ние, сега, държим ей така махалото дани е благоприятно и с много усилия - къртим земята с машини все по-мощни. и като се лашне от другата страна - и депресия.
…И всичко.
…Едно безсмислие обхваща човека: защо се е блъскал, когато: Слънцето пече за всичките, водата си извира за всичките е без да има нужда. 
А сега, те ни хванаха с всякакви мери:  електромери, водомери, крачкомери…

Добре. Накрая ще кажем тогава следното нещо:
Ти каза, че искаш да завършим оптимистично. Аз обаче искам да завършим Истинно.

Реалистично?!

Истинно, но реалистично. Да не заблуждаваме хората, че ако отидат да живеят на село, че всичко ще е песен.
О, ни най-малко! Да го знаят!

Но, поне ясно да го кажем, че ако отидат да живеят на село по един нов начин отговорен, осъзнат, а не влачейки старите дрипи на традициите си, с едно трудолюбие, с една отговорност към цялата окръжаваща среда…,
Към всичко! Към Цялото!
…дори и да не оцелеят в “крайните времена”, то поне...
Ще отидат с туй нещо Оттатък!

…ще отидат с Чисто Съзнание!
Ей, туй е работа!
Ей, това исках да ви кажа!
Най-малката промяна - отиват си с нея. (Ама към положително, добро!)
Да осъзнаят, че те са творчески създания - творци, а не разрушители като сега. На туй, което имаме и което е условие да живеем. Най-малката промяна е плюс за тях. 
То, всеки си отива. Аз, сега, пиша трети наръчник за планинският лимони за още нещо. В смисъл такъв, че ние, всички, които сме живи сега, трябва да не забравяме, че ще дойде момент да умрем. Това е най-сигурното, защото хората мечтаят за сигурност.

Сигурността е качество на смъртта, чичо Веско. Те, повечето живеят, сякаш никога няма да умрат.
Точно така! А пък тя е гарантирана и не могат да се спасят от нея.
Част от кръговрата, който Твореца така фино е Замислил!
Идеално! Ама тъй хубаво направено.
И оня, който се примири с нея, и в рамките на определеният му животец, тук в тази физическа форма, направи нещо стойностно за себе си и съвестта му е доволна от туй, ще иде Там - Оттатък, от Където сме дошли Пак.
Ние съществуваме. Животът е неприривен, но не е имало физическата форма да я пипнат и да я опитат.
Да видиш, как хубаво ще стане!
Затова няма нужда от безпокойство! Трябва да се отърсим от онез неща, които мъкнем от пещерите: завист, злоба… 
Защо не погледна аз, другият до мен, като същият като мене? 
Като живеем на една земя, в един свят, дишаме един въздух и раждаме 
се и умираме по един начин.

Това движение, Оомото в Япония, в тяхното място свещено …() има един камък от обсидиан с издълбани три неща:
  1. Един Бог!
  2. Един Свят!
  3. Един Език!
Каква Триада? Феноменална! 
Ако туй го осъзнаем, изведнъж сме нови човеци!

Много ти Благодаря, чичо Веско!
И аз съм Благодарен, че можахме да седнем и да си помислим: На къде вървим? И да решим, какво да правим?!
Благодаря ти!