Меню

Село Блъсковци - ехо от отминали времена, днес - пристан за размисли

12.01.2020 г.
3579
В студените зимни дни едно малко селце в Еленския балкан може да е вашата дестинация за разходка и селски туризъм.
Блъсковци се намира на 4 км. от гр. Елена. До него води тесен път, който криволичейки се изкачва към селото.

Ще ви посрещне олющена табела и може да ви заблуди за това, което ви очаква. Няма да минат и няколко метра и красивите спретнати къщи мълчаливо ще ви посрещнат. Малко вероятно е да видите някой по улиците или в дворовете. Само пушекът издава, че все пак има живот в селото и ви примамва да влезете някъде на топло.

В центъра на селото над малкото площадче се белее селската черква. Прави впечатление, че е ремонтирана съвсем скоро и ви кани да я посетите с широко отворените си врати. Не пропускайте да я разгледате. Ехото от духовността и вярата, която е била опора за населението, обитава храма и до днес и се усеща още щом прекрачите прага. Стенописите са впечатляващи, сътворени от ръката на неизвестен майстор.

Селцето е със сравнително  добре развита инфраструктура – канализация, пътища, телефон, поща, магазини, механа, а повечето къщи в селото вече са изкупени и се ремонтират. Земеделието не е особено развито, може да си направите нестандартна снимка за Instagram или Facebook, като се снимате до впечатляващ стар руски трактор в една от уличките на селото. Тези, които решат, че искат да притежават имот или да инвестират, все още има парцели, но сравнително скъпи, които се продават и могат да послужат за изграждане на семейни хотели или вили за отдих.

Да си подариш една събота и неделя в село Блъсковци е приятно изживяване. Вече функционира хотел за селски туризъм, построен изцяло в възрожденски стил, които предлага автентични условия за почивка. Жителите на селото, които наброяват 31 души, ще ви обградят с внимание и ще ви потопят в неподправен селски бит. Ако пък търсите усамотение – разходката до язовир Йовковци ще ви откъсне напълно от света и ще остави мислите ви да се реят свободно.
Няма нищо по хубаво в това неприветливо време, да приседнете край камината, да слушате пукота на горящите дървета и с чаша домашно червено вино да стоплите душата си.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете