Търсене

Сектор Рибарство и аквакултури получава над 16 млн. лв. за покриване на загуби от COVID-19

14.05.2020 г.
8598
Секторът на рибарството и аквакултурите ще бъде подпомогнат с 16 131 000 лв. за компенсиране на загубите вследствие на епидемията от коронавирус. Това обяви министър Десислава Танева на брифинг в Министерски съвет, съвместно с представители на бранша. 

Финансирането е разпределено в три мерки на Програмата за морско дело и рибарство, които са програмирани съвместно със сектора и браншовите организации. 
 
 • По мярка 1,9 за временно преустановяване на риболовната дейност са предвидени 2 млн. 39 хил. лв.
 • По мярка 2,6 подкрепа за сектора на аквакултурата за временно спиране или намаляване на производството - 10 млн. 503 хил. лв.
 • По мярка 5,4 за преработка на продуктите от риболов и аквакултури - 3,5 млн. лв.
   
Максималната помощ по всяка от мерките е до 80 хил. лв.


От началото на кризата до момента спадът при повечето риболовни кораби е 20% основно заради липсата на пазари. Действащите риболовни кораби в момента, които ще бъдат директно подпомогнати, са около 100. Така изчислена финансовата помощ, ще стигне за всички тях, обясни Емил Милев, председател на сдружение Черноморски изгрев. По думите му за първи път собствениците на риболовни кораби ще получат директна помощ. “Трябва да се изчисти дисбаланса по отношение финансирането на малките и големите кораби, но се надявам занапред тези параметри да се изчистят по време на обсъждането с Министерството”, посочи Милев.
 

Йордан Господинов, председател на Асоциация на производителите на рибни продукти БГ Фиш каза, че и трите мерки ще удовлетворят хората от сектор рибарство. “Спря туризмът, който е основен покупател на бг прясна и охладена риба. Споряха износите и за съседни държави, основните дестинации за износ на риба в Централна Европа (Англия, Румъния, Испания и Италия), както и на миди и рапани към азиатския пазар са замразени. В момента има стока, но няма къде да се продава. Вследствие на това, спряхме риболова”, обясни Господинов. По думите му в сектора на мидите има спад с до 60-80%.     


Тачо Пашов, Национална асоциация на рибопроизводителите: Промяната в оперативната програма беше необходима стъпка, която трябваше да се случи предвид срива на пазара заради COVID-19. Посоката е правилна, имаме някои забележки по механизма на прилагане на мерките, които предстои да се изчистят. 

“През месец април имаме спад от 40% в продажбите на риби. За да задържим оборотите си, ние увеличихме близо 2 пъти разходите си по продажби на нашите продукти - търсим пазари, на които не сме работили. На нови пазари се влиза с по-ниски цени, дори с по-високи цени на доставка за нови транспортни средства, нови работници, които да доставят рибата”, обясни Пашов.

По данни на статистиката, цитирани от министър Десислава Танева от 25 март до началото на май, в риболовната дейност има спад от 37% в броя на кораби, които са излезли да работят до 70% в декларираните количества разтоварена риба. За аквакултурата установеният спад е от 30%.

От помощта по трите мерки могат да се възползват на 100% всички оператори в рибарството, аквакултурата и преработката, чиито бизнес е “на светло”. 

Най-малките риболовни съдове няма да могат да се възползват от допълнителните средства, отпуснати по ПМДР, стана ясно от думите на Танева. Операторите трябва да имат декларирани официално като дейност 120 дни на море за последните 2 години. Това е ограничението, заложено в европейския регламент, което България няма как да промени.

© 2020 Село - Selo.BG
 

 • Съвет по рибарство
  16.04.2020 г.
  8196
  Компенсации и подпомагане чрез ПМДР на сектор Рибарство подготвя агроминистерството
  На Консултативен съвет по рибарството са обсъдени възможностите за подпомагане на сектор „Рибарство“ за смекчаване на последиците от разпространението на COVID-19 чрез Програмата за морско дело и...
  Виж повече