Търсене

Североизточна България е с най-много пропаднали площи от есенници

14.05.2020 г.
8822
Областните дирекции по земеделие продължават да извършват обследвания на пропадналите площи с есенни култури заради сушата. Има данни за 100% пропаднали площи, като те основно са в Североизточна България. Това обяви на брифинг в Министерски съвет земеделският министър Десислава Танева. 

Загубите ще са по места за засегнатите земделски стопани, но като цяло за страната няма да повлияят нито на баланса, нито на цената, която е международна. “В общ план и като проценти пропадналите площи не могат да окажат влияние върху зърнения ни баланс като нетен износител. Ние оставаме в тази позиция със значителни количества зърна, които пак ще бъдат налични за износ”, каза Танева.

По думите на министъра част от щетите са заради пролетното торене, което е извършено въпреки прогнозите за липса на дъжд и е повлияло на засушаванията. Причините са комплексни, обобщи Танева.

Очаква се следващата седмица да бъдат направени последни обследвания на пропадналите площи, след което ще се проведе видео конферентен разговор със зърнопроизводителите и търговците на зърно, за да се обсъди актуалната картина в сектора. 

© 2020 Село - Selo.BG
 

 • амониев азот
  09.05.2020 г.
  16186
  Проблемите с пшеницата са главно заради агротехнически грешки
  Проблемите с пшеницата в Добруджа са главно заради агротехнически грешки, които са усилили ефекта от сушата и малкото валежи. Репортер на Село, вчера направи обход в целият район от Велико Търново до Варна,...
  Виж повече
 • нива
  28.01.2020 г.
  15749
  Суша 2020: Пшениците масово жълтеят, притеснения и за пролетната сеитба
  В условията на безснежна зима, трайното засушаване и постоянно редуване на положителни и отрицателни температури, пшеницата и есенните посеви като цяло са поставени под риск. В основни зърнопроизводителни...
  Виж повече