Търсене

Свинете са най-голямата група селскостопански животни в Европейския съюз

02.09.2020 г.
8920
150-те милиона свине, които се отглеждат в Европейския съюз представляват най-голямата категория животни преди тази на едрия рогат добитък, а само секторът на свинско месо в ЕС представлява близо половината от общото производство на месо в Съюза.

Германия, Испания и Франция допринасят повече от половината от общото количество свинско месо, произведено в ЕС. Секторът е много разнообразен, с огромни разлики в методите за отглеждане и размерите на стопанствата в държавите-членки: от отглеждане в задния двор до промишлени инсталации с хиляди животни. 

В рамките на общата селскостопанска политика (ОСП) секторът на свинското месо е обхванат от общата организация на пазарите, регулираща търговията и предоставяща подкрепа в случай на секторна криза. Земеделските производители могат също да получат финансиране за развитие на селските райони по втория стълб на ОСП, например, за да направят необходимите инвестиции в своите стопанства. 

За този сектор се прилагат редица законодателни актове на ЕС, обхващащи различни аспекти на свиневъдството: опазване на околната среда, безопасност на храните и обществено здраве, биологично производство, здраве и хуманно отношение към животните. Доказателствата обаче показват неспазване на регламентите на ЕС относно хуманното отношение към свинете и постоянството на вредните рутинни практики. Друго предизвикателство е замърсяването на въздуха, почвата и водата, причинено от интензивното отглеждане на свине, което отразява тежко върху околната среда. 


Понастоящем ЕС е най-големият износител на продукти от свинско месо и износът му се увеличи от спада в производството в Азия, където африканската чума по свинете унищожава милиони животни. Повишеното търсене на свинско месо в ЕС тласна цените до техния пик в началото на 2020 г. През следващите години секторът на свиневъдството може да бъде повлиян от развитието на политическата среда: преговорите за нова ОСП продължават и наскоро публикуваната инициатива за зелена сделка и (Стратегията “От фермата до трапезата” (Farm to Fork), които насърчават по-екологично и по-устойчиво земеделие и хранителни системи, се залага бъдещото преразглеждане на законодателството, свързано със свиневъдния сектор, включително относно хуманното отношение към животните. 

източник: Европейски парламент

© 2020 Село - Selo.BG
 

  • агроекспорт ЕС
    27.07.2020 г.
    8361
    Износът на свинско и пшеница от ЕС смекчи предизвикателствата на Covid-19 и Brexit
    Силният износ на свинско месо и пшеница от Европейския съюз помогна за смекчаване на търговските предизвикателства на Covid-19 и Brexit през първите четири месеца на 2020 г. Между януари и април стойността...
    Виж повече
  • свеинско месо
    15.06.2020 г.
    8771
    Евростат: Производството на свинско и телешко месо в ЕС остава стабилно през март
    Кланиците в Европейския съюз са произвели повече свинско месо (+3,3%) през март 2020 год., спрямо същия месец на предходната година. Увеличението е с 3,3% (по тегло на кланични трупове). По отношение на...
    Виж повече
  • Атанас Урджанов
    24.02.2020 г.
    9216
    Атанас Урджанов, АМБ: Искаме да работим с повече българско говеждо месо! (ВИДЕО)
    Недостигът на българска суровина за месопреработвателния бранш е единствената причина, поради която месокомбинатите внасят свинско и телешко месо. Пред Село председателят на Асоциацията на...
    Виж повече
  • АЧС
    04.01.2020 г.
    8408
    Загубите в заразения с АЧС комплекс на Бони Холдинг са за над 10 млн.лв.
    Нова вълна от Африканска чума по свинете ( АЧС ) се заформя в страната. Потвърдената зараза в един от големите индустриални свинекомлекси - този на Бони Холдинг в шуменското село Никола Козлево е...
    Виж повече