Меню

Световният пазар на био храни се доближава до 100 милиарда евро

Пазарът на био продукти процъфтява в цяла Европа, особено във Франция, и се очаква да достигне 100 милиарда евро по целия свят, обяви Мишел Рейно, вицепрезидент на Ecocert, един от най-големите органи за сертифициране на био продукти в света. Той даде тази оценка на международна конференция за биологично земеделие, която се проведе в Париж..

През 2017 г. Международната федерация на движенията за биологично земеделие (IFOAM) изчисли, че пазарът е на стойност 90 милиарда евро, което е увеличение от около 11 милиарда евро от 1999 г. насам.

Докато пазарът расте, той все още е много малък в глобален мащаб. За сравнение, световният пазар на храни е оценен на 5 трилиона долара през 2015 г. (McKinsey, 2015).

Пазарът на био продукти е по същество западен, като Европа и САЩ са основните потребители. В Китай все още е много слаб.

През 2017 г. биологични продукти на стойност 40 млрд. EUR са закупени в САЩ и 37 млрд. Евро в ЕС. Германия е водеща на европейския пазар точно пред Франция, като техните пазари за биологични храни са на стойност съответно 10 милиарда евро и 7,8 милиарда евро.

Все пак, разликата с Германия се стеснява от ден на ден. И ние сме уверени, че можем да ги настигнем, каза Мишел Рейно от Ecocert.


Що се отнася до производството, ЕС изпреварва САЩ, като 2,9% от полезната си земеделска площ е предназначена за биологично земеделие, в сравнение с едва 0,9% в Америка.Рейно обясни тази разлика, като посочи финансовите помощи за конверсия, които съществуват в Европа, докато американските фермери могат да разчитат само на частни програми.

В ЕС има 400 000 биологични фермери, в сравнение с “няколко хиляди в САЩ”.

Австралия е шампион в биологичното земеделие
Истинският световен шампион по биологичното земеделие обаче ще бъде Австралия. Сама по себе си  представлява повече от половината от площта на органичните земи в света с 35.9 от 70 милиона хектара в световен мащаб, отглеждани био храни - именно там.

За сравнение, площта на биологичното земеделие във Франция е 29 милиона хектара, а общата му площ е 64 милиона хектара.

Биопроизводството в България пада, докато в ЕС расте на база повишено търсене на био храни. Това сочат официални данни на Европейската комисия. Причината за спада у нас съчетава комплексни фактори - от водената аграрна политика - до липсата на образованост и отговорност у страна на много от земеделците, които залагат на традиционни конвенционални производства, не използват огромната пазарна ниша като продължават да не диференцират производствата си и остават в зависимости от пазар и климатични промени, а също и не на последно място - в зависимост от корпорации за агрохимикали и семена.Площите за био земеделие са скочили с 25% за 5 години, показват данни на Евростат. Общата площ за био земеделие в Европейския съюз (ЕС) е 12,6 милиона хектара през 2017 г., което съответства на 7% от общата използвана земеделска площ. Това представлява увеличение с рекордните 25% между 2012 и 2017 година.

Сред държавите-членки на ЕС страните с най-голям дял на био-земеделието са Австрия (23,4% от общата използвана земеделска площ), Естония (19,6%) и Швеция (19,2%), следвана от Италия (14,9%), Чехия (14,1%). %), Латвия (13,9%) и Финландия (11,4%).

В останалите страни от ЕС делът на органичната площ е под 10%, като най-ниските проценти се наблюдават в Малта (0,4%), Ирландия (1,7%), Румъния (1,9%), България (2,7%) и Великобритания ( 2.9%).

Между 2010—2017 г. се наблюдава драматично увеличение на количеството земеделска земя на ЕС, предназначена за биологично земеделие, докато вносът също играе важна роля, се отбелязва в последния пазарен доклад за биологичното земеделие в ЕС и за вноса на органични продукти. Общата сума на земеделските земи в ЕС, предназначени за биологични продукти, възлиза на 7%, което представлява 70% увеличение от 2009 г. насам. Това отразява размера на пазара на ЕС, с почти 34,3 млрд. EUR продажби на дребно на биологични продукти през 2017 г. Това нарастващо вътрешно потребление се допълва от силен сектор на вноса, като търсенето на органични тропически плодове и ядки също е особено силно.

Движеща сила за този растеж е относително високият ценови марж, който може да бъде получен от търговията с биологични стоки, като биологичните продукти се предлагат на пазара с до 150% по-висока цена, в сравнение с конвенционално произведени агро стоки.

  биопроизводство
  07.05.2019 г.
  10085
  Албена Симеонова: Консултативния съвет за био производство стартира с добри цели (ИНТЕРВЮ)
  Представяме ви интервю на Село БГ с Албена Симеонова - биопроизводител и член, съосновател на Българска асоциация Биопродукти (БАБ), по актуалните теми в биопроизводството и водената аграрна политика:...
  Виж повече
  биопроизводство в криза - протест пред МЗХГ
  05.04.2019 г.
  5816
  Липсата на стратегия за развитието на биопроизводството доведе до протести
  Биопроизводството в България бе сочено за приоритетен отрасъл, още по времето на министър Десислава Танева, когато тя многократно е заявявала, че в стратегията на Министерството на земеделието се залага на...
  Виж повече
  микрооорганизми за обогатяване на почвата
  01.03.2019 г.
  1976
  Как да използваме микрооорганизми за обогатяване на почвата? (ВИДЕО)
  Представяме ви лекция за микроорганизмите в земеделието, правилната поддръжка на микробиологичната структура в почвата, обогатяването на почвата с естествени съставки и торове и още - как може да се подобри...
  Виж повече
  Албена Симеонова
  26.02.2019 г.
  6977
  Албена Симеонова: Безпрецедентни законови промени застрашават биопроизводството (ВИДЕО)
  Село ви представя пълно видео от конференцията за биоземеделие, която се проведе преди дни в Пловдив под надслов "Биологичното земеделие в България - отново на кръстопът". Албена Симеонова, председател...
  Виж повече