Търсене

САЩ разкритикуваха Зелената сделка и новата ОСП на Европейския съюз

11.08.2020 г.
8871
Американският министър на земеделието Сони Пердю изрази опасения, че Зелената сделка на ЕС може да подкопае търговията и да повлияе на „жизнеспособността на земеделските стопани в ЕС“, твърдение, което е опровергано от неговия колега от ЕС.

Изказвайки се по време на уебинар относно трансатлантическата перспектива за продоволствената сигурност в пост-COVID19 периода, Пърдю предупреди, че наскоро публикуваните в ЕС стратегии „Farm to Fork“ (F2F) - "От фермата до вилицата" и биологичното разнообразие могат да бъдат „изключително забраняващи и застрашаващи селскостопанската продукция“.

Докато американския земеделски министър даде висока оценка на фокуса на ЕС върху устойчивостта в агросектора и изрази желанието си да работи в тясно сътрудничество с европейските страни, той критикува новата водеща политика по отношение на храните, като казва, че ЕС „изглежда е забравил „ фермата " във Фермата до разклона “.

F2F е предназначен да подобри устойчивостта на селското стопанство в ЕС и да съкрати разстоянието между стопанството и потребителя. Заедно с плана за биологичното разнообразие двете стратегии лежат в основата на Зелената сделка на ЕС.

Пердю също изрази опасения, че земеделските стопани в ЕС остават без необходимите инструменти, предупреждавайки, че това прави фермерите неконкурентоспособни и може да доведе до завой към протекционизма, нещо, което той предупреди, може да „нанесе реална вреда на глобалната търговска среда“.

„Когато иновативните инструменти се отнемат от земеделския производител, единственият избор е протекционизмът, който не е здравословен за Европа, САЩ или другаде по света. Защитените протекционистки стратегии само ни отвеждат, а не напред “, каза той и добави, че фермерите се нуждаят от тези инструменти, за да се конкурират успешно в глобалната стратегия.

Според Пердю няма начин да се постигне продоволствена сигурност за нарастващо население с нарастващи нужди, ако се налагат политики, които „ограничават растежа и задушават иновациите“, подчертавайки, че успехите на американското селско стопанство се дължат на акцент върху иновативните техники. Тук американския земеделски министър не упомена конкретно дали има впредвид - ГМО семената като форма на иновация.

Комисарят на ЕС по земеделието Януш Войчоховски от своя страна заяви, че акцентът върху укрепването на по-късите вериги за доставка на храни не предполага нови търговски бариери.

„Ние не сме против международната търговия, имаме нужда от международна търговия и сме заинтересовани да увеличим международната търговия“, каза той по време на същия семинар.

Но членът на Комисията подчерта, че по-големият акцент върху местния пазар на първични селскостопански продукти не е взаимно изключващ се, като се засилва и международната търговия.

„Намаляването на необходимостта от внос не е протекционистко“, подчерта полският официален представител, като взе примера за подобряване на производството на протеинови култури в ЕС, на което ЕС в момента разчита в голяма степен на вноса от САЩ.

В отговор на критиките относно политиката на ЕС в областта на агрохранителната промишленост, Войчеховкси подчерта, че агрохранителната система на ЕС е „издържала теста“, като демонстрира устойчивост в лицето на пандемията COVID-19, като изтъква, че фактът, че продоволствената сигурност се поддържа по време на кризата, е завещание за селскостопанската политика на ЕС.

 • Зелена седмица 2020
  17.01.2020 г.
  8870
  Зелената сделка, ОСП и бъдещето на фермерите - фокус на Зелената седмица в Берлин
  На официална церемония с делегати от цял свят беше дадено началото на най-голямото световно изложение за храни, земеделие и градинарство Зелена седмица 2020 в Берлин, Германия. Зелената сделка на...
  Виж повече
 • иновации
  19.05.2020 г.
  8817
  Зелената сделка - амбициозната идея за иновации, цифровизация и устойчиво земеделие 
  Проектопланът „ Зелена сделка пакет за възстановяване", който все още подлежи на промяна преди публикуването му, се фокусира върху цифровизацията, намаляването на въглеродните емисии и...
  Виж повече
 • пшеница
  16.06.2020 г.
  8603
  Агроминистрите на ЕС: Зелената сделка поставя много високи амбиции към фермерите!
  Стратегиите „От фермата до трапезата“ и за биоразнообразието като част от Европейската зелена сделка, имат прекалено амбициозни цели. Това смятат голяма част от земеделските министри на...
  Виж повече