Меню

Само с помощта на земеделците може да има ефективно управление на риска в земеделието (ВИДЕО)

28.11.2019 г.
17344
Агроминистърът Десислава Танева призова земеделските производители да проявят визионерство и да подкрепят усилията на Министерството в стремежа му за ефективно управление на риска в земеделието и създаването на противоградова защита с финансовата подкрепа на стопаните. По време на Националния агро семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Десислава Танева припомни, че Асоциацията е стопирала Закона за градушките. В момента се работи по ново предложение за противоградова защита, но то също може да се осъществи с финансова подкрепа от страна на земеделските производители. 

“Към днешна дата директорът за ИА “Борба с градушките” ми докладва, че той е готов със системата за национална градозащита, кулата в Шумен влиза в експлоатация и планираната национална градозащита, където в Северна България е по самолетен способ, можеше да бъде задействана, ако имаше акумулиран ресурс за разход, разказа Танева.

По думите на министъра в момента Земеделското министерство е готово да подготви нов закон, взаимстван от Унгария, “но той отново съдържа в себе си принципа за финансова солидарност с държавата, за да има превенция на риска и пазарни обезщетения” и няма да проработи без готовността на земеделците да плащат определена такса. 

“Затова че ние нямахме годен бенефициент с настоящия начин на функциониране на финансовата солидарност между земеделци и държава, в настоящия програмен период 36 млн. евро по мярката за Управление на риска (по ПРСР 2014-2020 - бел.авт.), бяха прехвърлени по бюджетите на мерките, които сме индикирали, че ще отворим първите шест месеца на 2020 г.”, обясни министърът.

Според Десислава Танева е нужно стратегически и визионерски да се погледне на правилата и на рамката, в която ще се работи занапред.

За следващия програмен период България ще разполага с двойно по-голям бюджет от сега - 72 млн. евро, съобщи Десислава Танева и допълни: “С този бюджет, ако имаме годен бенефициент, например фонд, както е в Унгария - но отново с вноска на всеки земеделец, вие може да получавате пазарни обезщетения не само при щети от градушка, но и от всички климатични условия. Без да е спазено това условие - участие на земеделците - тези пари не могат да бъдат използвани за обезщетение на земеделските производители от щети, в следствие на климатичните промени”.

В Унгария този модел работи, работи и в други страни и по думите на министъра трябва да се постигне консенсус със земеделския бизнес, за да не изостане България по отношение управлението на риска.

Турция е задължила всеки земеделски производител да се застрахова, за да работи тази система със съфинансиране от земеделците - навсякъде моделът е такъв. “Аз винаги съм казвала, че задължение в тази посока не трябва да се прави, защото това също е частен пазар и е въпрос на доверие. Но ние предложихме взаимо-спомагателен фонд, който да функционира с вноска от земеделските производители”, каза в заключение по темата министър Танева.  

София Белчева, © 2019 Агро Клуб - Selo.bg

 

  семинар малини
  22.11.2019 г.
  39474
  Нов модел за борба с градушките и обезщетение за 50% пропаднали площи, обмисля МЗХГ
  България черпи опит от Унгария за изграждане на националната система за борба с градушките. Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева на семинар на Българска...
  Виж повече