Меню

Само петима земеделци са глобени за палене на стърнища за година

22.10.2019 г.
117444

Само петима бенефициенти са санкционирани за неспазване на забраната за изгаряне на стърнища за 2018 г., съобщиха за Село от Държаен фонд Земеделие. За тази година все още няма информация за наложени санкции. 

В какъв размер са санкциите, наложени на земеделски стопани за неспазване на забраната за изгаряне на стърнища за 2018 г. и колко на брой стопани са санкционирани?

През 2018 г. са били проверени 430 бенифициента за спазване на Национален стандарт 2.2., според който  задължително стърнищата от полски култури трябва да се заорават в почвата за създаване на благоприятни условия за трансформиране в органично вещество и се забранява тяхното изгаряне. Наказани са 5 бенифициента. Общата сума на наказанията е в размер на 24 310 лв.
 

Кампания за ДП

Брой кандидати проверени за спазване на НС 2.2./НС6

Брой кандидати с неспазване на НС 2.2./НС6

Сума на наказанията за неспазване на кръстосано съответствие, лв.

2018

430

5

24 310  

 

Има ли наложени глоби за 2019 г.?

Санкциите за не спазване на условията за кръстосано съответствие се изчисляват в проценти. Този процент се прилага върху всяко плащане към кандидата по схемите и мерките на директните плащания и плащанията по мерки „Преструктуриране и конверсия на лозя” и „Събиране на реколтата на зелено” от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

Процеса по администриране на  кампания 2019 все още не е приключил и поради тази причина не можем да дадем данни за наложени санкции.

 

Каква част от зърнопроизводителите в страната се проверяват за спазване на забраната за изгаряне на стърнища? Освен, че отглеждат житни култури със слята повърхност, на какъв друг принцип се избират стопанствата за проверка?

Минималното ниво на контрол е 1% от всички кандидати, които трябва да спазват условията за кръстосано съответствие. Избора се извършва на случаен принцип и въз основа на рискови критерии.

 

Съгласно изискванията на европейското законодателство, санкцията при неизпълнение на стандартите за добро земеделско и екологично състояние може да се достигне до цялостно изключване на бенефициент от една или няколко схеми за подпомагане в продължение на една или повече календарни години – има ли такива случаи откакто се прилага това правило в България?

Съгласно изискванията на европейското законодателство, санкцията при неизпълнение на стандартите за добро земеделско и екологично състояние може да се достигне до цялостно изключване на бенефициент от подпомагане както за конкретната, така и за следваща кампания. Това може да се случи при положение, че няколко поредни кампании се констатира едно и също нарушение, но до настоящия момент в България няма такъв случай.

© 2019 Агро Клуб - Selo.bg

 

 


  запалено стърнище
  18.10.2019 г.
  112094
  Въпреки забраната, продължава паленето на стърнища (СНИМКИ НА ЧИТАТЕЛ)
  Въпреки забраната и предвидените санкции, продължава паленето на стърнища в страната. Читател на Село  изпрати снимки на горящо в момента (18 октомври, 16.00 часа - бел.ред) стърнище от царевица в землището...
  Виж повече
  палене на стърнища
  10.10.2019 г.
  103905
  Милена Горанова: Огромно престъпление е да се палят стърнища! (ИНТЕРВЮ)
  “Тръгне ли огнената стихия, няма сила, която да я спре…Това е неконтролируем процес. Развива се изключително бързо”. Разказ от първо лице на Милена Горанова , част от чието стопанство преди дни, горя заради...
  Виж повече
  палене на стърнища
  09.10.2019 г.
  97278
  Бенефициенти на ДФЗ с глоби за запалени над 15 500 дка стърнища
  Бенефициенти на Държавен фонд Земеделие са с наложени глоби за запалени стърнища при установени 103 пожара, съобщават от пресцентъра на Фонда. В периода от 21 септември до днес към дежурните екипи на МЗХГ и...
  Виж повече