Меню

Само за година в България са продадени над 1.69 млн. кг. опасни пестициди, а контрабандата расте

Само за година в България са продадени над 1.69 млн. кг. опасни пестициди. Това сочи справка на Selo.BG в официалните регистри за търговията с агрохимия в рамките на Европейския съюз.

И докато около 90% от търговията с агро храни у нас се осъществява през чуждите търговски вериги (и политики), а земеделското производство, главно едрото земеделие е подчинено на диктуваните от запад правила и поставено под зависимости чрез субсидиите и финансовите схеми по линия на европейските проекти - то ставаме свидетели на един самоунищожителен модел на аграрно производство, който продължава да води след себе си все по-големи вреди за селските ни региони, екология и природа.

Официалните данни за продадени 1 697 663 кг. опасни пестициди само през 2020-а година, не включва нелегалния внос и контрабандата на забранени пестициди от Турция и Китай, за които многократно алармираме. Към тревожните данни на така нареченото "устойчиво и успешно европейско земеделие" не влизат хилядите тонове глифозат, които продължават да избиват пчелите и биоразнообразието на цялата екологична среда в селските региони на България.

И въпреки, че преди 2 години правителството на ГЕРБ криминализира вноса на нелегални пестициди от Турция и Китай с одобрение на решение в Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, то приетите изменения не се прилагат от сегашната власт.

Измененията в Наказателния кодекс трябваше да намалят нелегалният внос на опасни пестициди като DDT и 1.3-Dichloropropene, което обаче не се случва заради пасивност от страна на НСГП, МВР и най-вече БАБХ, а контрабандата в момента (Април - до Юни) е най-силна и продължава да расте,

Престъпните търговци не спират порочната си практика, особено на фона на това, че в момента държавата се тресе от политическа нестабилност и контролът е абсолютно занижен.

Какъв е пътят на контрабандата на пестициди?
Нелегалните канали за внос на опасни пестициди и агрохимкали съществуват от години, като най-силни са каналите за трафик през ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Лесово. Практиката в контрабандата на забранени препарати е да бъдат вкарвани по два основни начина: в камиони сред стоки с друго преднанзачение, както и в туби сред личен багаж, предимно в бусове и джипове на търговци, които зареждат от Турция амбулантни стоки и дрехи. Високата концентрация на забранените и много опасни пестициди, позволява от сравнително малък литраж агрохимия - да се прави разреждане и така да се пръскат хиляди декари със земеделски култури.Това е и причината контрабандата да се вкарва предимно с леки коли и бусове, а не с камиони.

Контрабандният внос се осъществява през нощта главно между 00,00ч - 04.00 ч. Една от причините за продължилият престъпен внос досега бяха ниските глоби за нарушителите и липсата на наказателни производства.

Как може да бъде пресечен пътят на контрабандните забранени пестициди?

Засилен контрол на ГКПП-тата с Турция. Най-вече на ГКПП Лесово, който е предпочитан за контрабанда в сравнение с ГКПП Кап.Андреево, където контролът е по-строг.

В периода Април - Юни, предимно в часовете 00.09.00ч. : засилен контрол от страна на МВР върху микробуси и ванове по основния път на контрабандата: 

► Лесово - Елхово
►  Елхово - Ямбол
►  Свиленград - Хасково
►  Ключова контролна зона: Петолъчката и Котел  - често там става преразпределението на контрабандните порепарати към Северна България, и от друга страна към Сливен, където се реализират едни от най-масовите продажби, заради наличието на много овощни градини. Част от количествата се насочват към Пловдив и Пазарджик, където има концентрация на малки стопанства.
►  Друга ключова контролна зона: Търговище - продажбите на местни дилъри се осъществяват предимно в големите села, по  главния път за Разград и села, в близост до Лозница. С турски контрабандни препарати се пръскат хиляди декари в областите Търговище, Разград, Шумен и Силистра.

Валя Ахчиева захапа ЕТ Хелга - Светла Стоянова за пръскане със забранени пестициди

На вниманието на НСГП и МВР: В около 90% от случаите контрабандата на забранени препарати се осъществява с превозни средства с турска регистрация - предимно такава на Истанбул (► регистрационни номера започващи с 34), Измир - (► регистрационни номера започващи с 35), както и на Одрин (►регистрационни номера започващи с 22).

Освен тази схема, нелегални пестициди се вкарват и от Китай, чрез контейнерни превози през пристанищата във Варна и Бургас. В официалните документи се декларират един вид химически вещества, но 95% от варелите и бидоните - вътре са пълни със забранени препарати, но етикетировката и маркирането им е подменено с неистинни данни. Те отиват главно за препакетиране и ре-експорт към страни от Африка, а също за дистрибуция на едро и дребно за България, Сърбия, Румъния и Македония.

Нели Йорданова: Нелегалните пестициди са много опасни за потребителите!

С въведените промени в Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс от Февруари 2021, се целеше както опазването здравето на хората, така и да се прекрати измирането на пчелите, които загиват основно от забранените препарати, с които се пръска. 

ДДТ внос от Турция - Самоубийствен агротероризъм пред очите на бездействащите власти

Причината за натравянето на води и почва, измирането на риби, а и отравяне на храните по цялата агрохранителна верига, вкл. плодове, зеленчуци и зърнени култури идва от една типична за българите "тънка сметка". Земеделците от региона на Пазарджик и Пловдив - зона, която е наситена с много малки земеделски производители, за да спестят някой друг лев - купуват менте препарати, вкл. с ДДТ, които са внос от Турция.

Многократно от Българска асоциация за растителна защита (БАРЗ) алармираха пред властите, че е нужен строг контрол на внос на нелегални препарати от Турция, но очевидно лошите практики продължават. 

Отговорността за пръскане с ДДТ, който е забранен от преди повече от 30 години в цяла Европа и САЩ, пада не само върху ресорните държавни органи, но и върху земеделците, които за да спестят малко пари, поставят под директен риск здравето на потребителите.

С новите законодателни промени се предвижда наказание до 4 г. лишаване от свобода и глоба от 2 до 4 хил. лв. за пренасяне на продукти за растителна защита през границата на страната, когато извършеното не представлява маловажен случай и е в нарушение на установения ред. 

Валя Ахчиева: ЕК забранява Мокап 10, БАБХ го разрешава, ДФЗ дава субсидии за него (ВИДЕО)