Меню

Русия може да отмени забраната за внос на билки от България

09.10.2019 г.
93772
Руската федерална служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол (Росселхознадзор) е готова да проучи възможността да отмени забраната за внос от България на растителна продукция с висок фитосанитарен риск, включително и билки. Това съобщи ТАСС като се позова на прессъобщение на руската институция, предаде БТА.

До ограничението се стигна след като през 2015 година се появиха фалшиви български разрешителни за износ на продукти, подлежащи на карантина,България има интерес от разширяване на търговията с Русия и снемане на ограниченията и по-специално би искала да доставя на руския пазар билки, посочва ТАСС.

След преговори по телефона между Росселхознадзор и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), "Росселхознадзор съобщи, че е готов в най-скоро време да разгледа възможността за възобновяване на вноса на продукция с висок фитосанитарен риск от България и поиска да му бъдат изпратени фитосанитарни сертификати. Освен това страните се договориха да съгласуват механизма за удостоверяване на достоверността на документите за растителната продукция, която влиза в Русия".  

При преговорите българската страна е съобщила, че всички материали, получени от Росселхознадзор, са предадени на следствените органи в България. В хода на разследването е установено, че продукцията с висок фитосанитарен риск с български сертификати не е била с български произход и компаниите и инспекторите, посочени в сертификатите, не работят в България.
 
В момента за Русия се изнасят растителни продукти с нисък фитосанитарен риск като суров тютюн, слънчогледови семки, сушени листа от коприва и други. През 2019 година от България са внесени 2 хиляди тона такава продукция, информира Росселхознадзор. 

© 2019 Агро Клуб - Selo.bg