Търсене

Румънски сезонни работници пристигат с чартърни полети във Великобритания

16.04.2020 г.
8080
Румънски работници пристигат със самолети във Великобритания на фона на кризата за набиране на сезонни работници в селското стопанство, съобщиха британски медии. Специални чартърни полети се осъществяват от Букурещ с така необходимите работници за британските ферми, които са на път да загубят реколтата си от ранни летни плодове и зеленчуци заради пандемията от коронавирус.
 
Има информация, че един самолет вече е кацнал на летище „Станстед“ вчера следобед, друг се очаква днес със 150 души на борда. Първият полет е бил поръчан от един от най-големите производители на продукти за салата. Матю Партън, ръководител на авиокомпания заяви, че тя е предложила услугите си за още 6 полета за различни фeрми през следващите седмици, което означава около 450 работници в помощ на решаване на проблема с недостига на храни.
 
„Гардиън“ пише, че Румъния е вдигнала забраната за пътуването в чужбина на сезонни работници и авиокомпанията е започнала превозването на работници в Германия преди три седмици.
 
Великобритания последва Германия след като на призива на министъра на околната среда Джордж Юстъс към британците да помогнат в селското стопанство не се отзоваха достатъчно хора.
 
Браншът има нужда от около 90 хиляди работници, идващи основно от Източна Европа, включително много българи. Въпреки че интерес към призива на министъра първоначално проявиха 35 хиляди британци, само 5 500 са се явили на интервю.

източник: БНР

 • сезонни работници
  06.04.2020 г.
  8818
  Десислава Танева: Земеделците да заявяват в Бюрата по труда сезонни работници!
  Липсата на работна ръка в селскостопанското производство през последните години е хронична и все по-трудно се намират сезонни работници, които да прибират реколтата от полето. И тази година въпросът за...
  Виж повече
 • работници
  31.03.2020 г.
  12196
  Франция набира безработни за работа на полето. Българският агробизнес иска същото
  Липсата на работна ръка за следващия селскостопански сезон представлява голямо предизвикателство за много от Западните европейски държави, предвид невъзможността да си осигурят чуждестранни сезонни работници...
  Виж повече
 • заетост в земеделието
  02.08.2019 г.
  10944
  Има сериозна криза за намиране на качествени работници в агросектора
  Проблемът с липсата на работната ръка в селскостопанския сектор се задълбочава с всяка изминала година. Все по-трудно се намират качествени общи работници, но и средни специалисти, алармират земеделците....
  Виж повече