Меню

Росица Симеонова: Лозаро - винарският сектор е под сериозен риск!

05.09.2019 г.
2751
Сериозна криза в лозаро-винарския сектор притеснява производителите в Югоизточна България. Именно в този регион е съсредоточено 45% от производството на грозде и близо 60% от промишленото производство на вино в страната. 

Ако не се вземат спешни мерки за подпомагане на лозаро-винарския сектор, един цял поминък е изложен на реален риск от фалит. За това алармира пред Село Росица Симеонова, председател на Регионалната лозаро-винарска камара „Южно Черноморие” - Бургас. 

Проблемът не е от днес, той се задълбочава през последните няколко години и основно се дължи на невъзможността на винзаводите да реализират продуктите си на световния пазар, в следствие на което не могат да изкупуват цялата суровина на гроздопроизводителите, посочи Симеонова.

“Основният проблем е, че няма кой да купи произведеното грозде, въпреки наличието на много големи производствени предприятия. Винзаводите не могат да изнасят виното си, местният пазар е задоволен, фабриките не могат да изкупят цялата продукция. В момента нашето вино, имам предвид масовото вино, не е конкурентно на външните пазари, защото от големите държави производители на ЕС излизат с наливни вина на цена 30 - 40 евро цента. В тези държави има субсидии за гроздопроизводство. Дори в Гърция субсидията е 212 евро на декар”, заяви Росица Симеонова.Висока себестойност и ниски изкупни цени
Поради продължилата суша в района, последните дъждове са били в началото на месец юли, добивите са много ниски 20 до 50% спрямо предходната година. Гроздето се изкупува на много ниски цени - от 25 до 50 ст./кг, а в същото време пряката себестойност е много висока.

“Ако до момента на прибиране на реколтата са вложени около 350 - 400 лв./дка за отглеждането лозя, то с беритбата разходите нарастват с още 100-150 лв., от които 25 до 35-40 лв. са надници на работниците. Така се достига себестойност около 450 - 500 лв./дка, без в нея да са включени амортизации и косвени разходи”, обясни Росица Симеонова. 


Така лозарите вече са в ситуация, в която нито могат да оставят продукцията, защото средствата в нея вече са вложени, нито пък могат да я продадат на преработвателните предприятия. Получава се един омагьосан кръг, в който се завъртат лозарите от една страна и винарите от друга - първите имат високи разходи за производството на грозде, вторите са презадоволени със суровина, която не успяват да реализират като вино и малкото количество грозде, което се търгува помежду им е на цена, далеч под себестойността на производството. 

Масово лозари с по 200-300 дка, които идават в Камарата за издаване на сертификати, заявяват, че догодина няма да гледат лозята си, посочи председателят на Регионалната лозаро-винарска камара. 

Искания на бранша
По инициатива на Регионалната лозаро-винарска камара „Южно Черноморие” - Бургас, в средата на месец август е проведена среща между производители, винпроми и представители на държавата в лицето Изпълнителната агенция по лозата и виното. На нея са синтезирани три основни искания на бранша, които са изпратени в отворено писмо до земеделския министър.

Росица Симеонова посочи:

“Обединихме се около 3 важни пункта. На първо място се поставя искането за субсидиране на производителите на грозде. Настояваме и за ограничаване на вноса от трети страни. Трябва да се засили и контролът върху казаните за варене на алкохол”. 


Преди два дни в Поморие е проведена втора среща със зам-министър Чавдар Маринов и с директора на ИАЛВ инж. Красимир. Коев, на която производителите отново са поискали спешни мерки за подпомагане на сектора, защото в противен случай е застрашен поминъка на много хора. От страна на ръководството на МЗХ е поет ангажимент да се помисли за механизъм, с който може да се подпомогне секторът, каза Симеонова.  


автор: София Белчева

© 2019 Агро Клуб - Selo.bg
 

  износ агро стоки
  24.07.2019 г.
  1618
  ЕС отчита силен ръст в експорта на агро стоки. България не е вътре
  Европейската комисия отчита силен ръст в износа на хранително-вкусовата промишленост на ЕС през първите 5 месеца на 2019 до рекордните 12.8 млрд. евро, или 13% над нивото от май 2018. Вносът също бележи...
  Виж повече
  лозарство
  15.01.2019 г.
  1749
  Днес изтича срокът за деклариране на реколтата от лозя
  Днес 15 януари изтича срокът, в който съгласно чл. 42 и 43 от Закона за виното и спиртните напитки производителите на винено грозде подават декларации за реколтата от грозде. Лицата, които са произвели...
  Виж повече
  Лозарите ще получат субсидии, освен за конверсия, но и за инвестиции
  29.12.2018 г.
  6230
  Лозарите ще получат субсидии, освен за конверсия, но и за инвестиции
  От 28 януари до 8 февруари 2019 г. се отваря първият прием на заявления по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя” от новата Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода...
  Виж повече
  Нови регламенти опростяват географската регистрация на вина
  28.11.2018 г.
  1508
  Нови регламенти опростяват географската регистрация на вина
  Макар лозаро-винарският бизнес в България да утвърждава позициите си за все по-качествени вина, то сектора изостава с регистрацията на защитени географски наименования Две нови европейски регулации ще...
  Виж повече