Меню

Рекорд по изключени площи за подпомагане в Кампания 2019 заради изгаряне на стърнища

06.12.2019 г.
4956
В никоя кампания не е имало толкова изключени площи за подпомагане заради неправомерно палене на стърнища, като през тази година. Това каза по време на Парламентарен контрол министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Неправомерни практики по унищожаване на растителни стърнища са установени общо при 244 кандидати за подпомагане по директните плащания. Засегнати са 421 земеделски парцела, като опожарената площ възлиза на 20 510 дка в рамките на кампания 2019.

Министърът припомни, че по искане на големите браншови организации в сектора, в периода февруари - ноември 2019 г. от страна на Държавен фонд Земеделие - РА бяха сформирани екипи, “които реагират веднага на всеки подаден сигнал за запалено стърнище”. 

Извършени са извънредни проверки по 74 сигнала за горящи земеделски земи от всички области на страната, като най-често са установявани изгаряния на стърнища на зърнено-житни култури, пасища и сухи треви. Най-засегнатите райони са били в областите Русе, Разград, Плевен, Монтана и Хасково. 

Сигналите са постъпили основно от граждани и Пожарна безопасност и защита на населението към МВР. 
Всички земеделски стопани, за които е констатирано неспазване на забраните, се санкционират с % от субсидията, която предстои да им бъде изплатена след приключване на всички останали проверки, посочи земеделският министър.

По информация на Фонд Земеделие, предоставена на Село, само петима бенефициенти са санкционирани за неспазване на забраната за изгаряне на стърнища за 2018 г., а  общата сума на наказанията е била в размер на 24 310 лв.

Съгласно изискванията на европейското законодателство, санкцията при неизпълнение на стандартите за добро земеделско и екологично състояние може да се достигне до цялостно изключване на бенефициент от подпомагане както за конкретната, така и за следваща кампания. Това може да се случи при положение, че няколко поредни кампании се констатира едно и също нарушение, но до настоящия момент в България няма такъв случай.

София Белчева, © 2019 Агро Клуб - Selo.bg

 

  палене на стърнища
  22.10.2019 г.
  117509
  Само петима земеделци са глобени за палене на стърнища за година
  Само петима бенефициенти са санкционирани за неспазване на забраната за изгаряне на стърнища за 2018 г., съобщиха за Село от Държаен фонд Земеделие. За тази година все още няма информация за наложени...
  Виж повече
  палене на стърнища
  10.10.2019 г.
  103986
  Милена Горанова: Огромно престъпление е да се палят стърнища! (ИНТЕРВЮ)
  “Тръгне ли огнената стихия, няма сила, която да я спре…Това е неконтролируем процес. Развива се изключително бързо”. Разказ от първо лице на Милена Горанова , част от чието стопанство преди дни, горя заради...
  Виж повече
  палене на стърнища НАЗ
  28.09.2019 г.
  55117
  Паленето на стърнища - покрай сухото гори и суровото
  Хиляди декари стърнища и неожънати полета с царевица горят през последните дни - много от тях запалени умишлено, въпреки категоричната забрана на еврорегламентите и родното законодателство за това. Кой...
  Виж повече