Търсене

Рекордно ниски добиви от 20-35 кг./дка в района на Сливен, Ямбол и Карнобат

03.07.2020 г.
20519
Рекордно ниски добиви от жътвата в района на Сливен, Ямбол и Карнобат отчитат земеделски производители, съобщава репортер на Село от Сливен. Добивите са отчайващо ниски, като в много землища са средно в диапазона между 50 и 100 кг. от декар.

Най-тежко е положението в земеделските блокове на Стралджа, Зимница и Лозенец, където от сушата и в последствие - дъждовете точно преди жътва са засегнати около 80% от площите с есенници.

Зърнопроизводители от региона коментираха, че заради втора подред сушава година в почвения слой няма никаква влагозапасеност. Според местните агрометеорологични станции, валежите от Ноември до каря на Януари т.г. са едва 5 литра/кв.м. Освен сушата, за пропадането на реколтата тази година са допринесли и няколкото слани и екстремни падания на температурите през зимата до -10 градуса.

В землища до Карнобат и Стралджа има посеви с есенници, където земеделците на практика само "почистват" полето, защото не може да се нарече, че прибират реколта - данните там показват 30 кг. от декар ечемик и около 20-35 кг./декар пшеница!

Дъждовете, които паднаха през изминалите две седмици се отразиха балгоприятно на посевите с царевица и слънчоглед, което може до известна степен да компенсира големите загуби от есенниците. Това обаче е валидно само за стопаните, които правилно са разпределили разнообразието от култури в своите земеделски блокове.

Жътва 2020: Над 80% от фермерите отчитат слаби добиви, a ЕК очаква отлична реколта в България!

 • Жътва 2020
  02.07.2020 г.
  23862
  Жътва 2020: Над 80% от фермерите отчитат слаби добиви, a ЕК очаква отлична реколта в България!
  © Село | на снимката: жътва 2020 - Зърнопроизводители прибират реколта от блок с пшеница, близо до Разград ; Юли 2020 време за четене: 2 минути Жътва 2020 върви в пълен ход в цяла България....
  Виж повече
 • 09.06.2020 г.
  19514
  Костадин Костадинов: На места няма да се жъне! Освен сушата, учени подведоха много земеделци (ВИДЕО)
  Каква е обобщената картина за състоянието на есенниците в страната според Националната асоциация на зърнопроизводителите ( НАЗ )? Преди дни се проведе Консултативен съвет по зърното. Прогнозата ни за...
  Виж повече