Меню

Рекорден брой сделки за имоти в селата, на фона на новата вълна от Covid19

29.10.2020 г.
4188
Новата вълна на пандемията от коронавирус  - Covid19, доведе и до втора вълна от изключително силно търсене на къщи в селата. Търсят се както къщи за покупка, така и за дългосрочно отдаване под наем. Това сочат данни на Асоциация на българските села на база информация от местни общности, кметове на села и агенции за недвижими имоти.

Най-търсени са селски къщи на разстояние до 20-30 минути от близкия градски център. Клиентите са основно в две групи: хора в трудоспособна възраст, които има професии на свободна практика или професии, които позволяват дистанционна работа. Другата група са клиенти в ранна пенсионна възраст, които напускат градовете ускорени в своето решение заради пандемията от коронавирус Covid 19.

От АБС посочват, че има и група клиенти - заможни българи, които купуват селски къщи за свои родители или с инвестиционна цел, като те формират около 15% от сключените сделки за имоти в селата. 60% са от млади семейства с дистанционни професии, а малко над 20% от продажбите са към пенсионери, повечето от които са продали апартаментите в градовете си.

Най-силен през последните месеци е пазара на селски имоти в региона на Благоевград, София, Велико Търново, Ловеч, Троян, Русе, Шумен, Разград, Варна и Бургас. Интересно е, че в традиционно развитият по отношение на селата и фамилното земеделие регион на Пловдив и Пазарджик, не се регистрират увеличен брой сделки, поради по-слабото предлагане на къщи и земеделска земя за продажба.

През пролетта на 2021-а година се очаква да се активизира пазара на селски имоти и в регионите на Сливен, Стара Загора и Търговище. Нисък остава интересът към селски имоти в сверозападна България, Плевенско, Ямболско и Хасковско.

© 2020 selo.bg

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете