Търсене

Реколтата от царевица в съседна Румъния пада заради сушата

13.08.2020 г.
8904
Реколтата от царевица в съседна Румъния пада значително заради сушата и очакванията на експерти в сектора са за значително по-ниски добиви от миналата година. 

В България, спадът на реколтата от царевица заради сушата ще бъде в рамките на 0.4-0.7 млн.тона. Така общият спад в производството на царевица от реколта 2020 за Румъния и България, които често участват в консолидирани експортни сделки, се очаква да е с около 1 - 1.1 млн.тона по-малко в сравнение с предходната година.

Прогнозата за производство на царевица в Румъния е с 1,2 милиона тона по-малко (mmt) до 12,8 mmt, допълнителен спад с 9 процента от миналия месец, с 1.5 mmt или 10% надолу спрямо миналата година, но с 8% понижение спрямо 5-годишната средна реколта от 11,9 mmt.

Площта с царевица е непроменена спрямо миналия месец и миналата година на 2,7 милиона хектара, но
с 4% повече от 5-годишната средна стойност. Добивът се прогнозира да бъде около 4.83 тона на хектар (t / ha), което е надолу с 9% от очакванията през миналия месец и с 10% надолу спрямо миналата година.

Сателитни снимки на НАСА - използвани в анализ на американската служба по земеделие и прехрана, показват, че сушата в Румъния е най-остра в южжните и източни части, както и по крайбрежието с Черно море.Румъния обикновено е вторият по големина производител на царевица в Европейския съюз след Франция. Румънската царевица е силно зависима от валежите, производството варира значително в зависимост от това
колко сезонен дъжд е паднал. Увеличените валежи през късната пролет и началото на лятото осигуряват благоприятен старт за голяма част от реколтата от царевица. Дългосрочният дефицит на влага в почвата на юг и изток обаче
продължава и се разширява, като допълнително намалява потенциала за добив. Междувременно, условия на запад, близо до границата с Унгария и Сърбия се справят добре от благоприятните сезонни валежи. Прибирането на реколтата трябва да започне през Септември.