Меню

Реколтата от кайсии в Силистренско е надолу с 40%

11.06.2019 г.
4124

Реколтата от кайсии в Силистренско е на път да бъде с 40% до 50% по-слаба от миналата година, като главна причина за това са обилните валежи през Май и началото на Юни. Освен това реколтата бе засегната и от ранните измръзвания през пролетта.

Общо над 600 дка. с овошки са унищожени в силистренските села Антимово, Шуменци и Белица, информираха от Съюза на Дунавските овощари, които посочиха, че щетите са както от валежи и измръзвания на овошките, но и от градушки.

Проблемите с реколтата от кайсии объркват плановете както на овощарите, така и на преработвателните предприятия, които изкупуват кайсии за дълбоко замразяване и износ за страни от Западна Европа, главно Германия и Австрия. 

Част от земеделските производители, които пък залагат на продажбите на дребно по пазарите в България, както и в съседна Румъния също са силно притеснени от слабата реколта, защото заради по-малките обеми и ниско качество на плодовете, цените може да не покрият производствените разходи.

  овощарство 2019
  11.04.2019 г.
  1158
  Голяма част от градините с череши, праскови, сливи и кайсии са поразени от слана
  Още от 29-и март, костилковите насаждения - сливи, праскови, череши, бадеми, навлязоха в цъфтеж по-рано от обичайното и това ги направи по-уязвими на осланяване, заяви пред БНР производителят на плодове и...
  Виж повече