Търсене

Река Марица най-вероятно е замърсена с опасни химикали от торовия завод Неохим

28.07.2020 г.
8525
Изпускане на опасни химикали от торовия завод Неохим в Димитровград са най-вероятната причина за замърсяване на река Марица в понеделник. 

Заради отравяне на водите на река Марица по течението й след Димитровград е спряно водоподаването за всички населени места, които черпят вода от помпени станции по поречието на реката до Свиленград. Това съобщи след извънредно заседание на Областния кризисен щаб областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, цитирана от Националното радио.

По този начин хиляди хора от 48 населени места в област Хасково са без вода. Четири от населените места със спряна ВиК-мрежа са в община Любимец, шестнадесет в община Свиленград, включително и в града, шест в община Симеоновград, десет в община Димитровград и дванадесет в община Харманли.

Водата ще остане спряна до излизане на резултатите от взетите проби, се посочват от Областния кризисен щаб по бедствията.

"Това е превантивна мярка, която е наложително да бъде взета до излизане на пробите, за да бъдем сигурни, че животът на хората е в безопасност", е заявила пред пресцентъра на администрацията областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова.

Сигналът за смъртта на кравите е бил подаден на спешния телефон към 15:30 ч., уточни д-р Здравкова. Включени са били системите за ранно предупреждаване, увери тя. Образувано е досъдебно производство, допълни д-р Здравкова.

От лабораторията на РИОСВ-Хасково са взети проби от водата от цялото протежение на реката с общините Димитровград, Симеоновград, Харманли, Любимец и Свиленград. От ОБДХ - Хасково пък са изпратили патолози и ветеринарни лекари да вземат проби от животните. Уведомени са всички кметове в крайречните населени места, съобщиха още от щаба.

Продължават да се уведомяват животновъди, земеделци и рибари да не се допускат животни и хора в близост до реката, уведомен е и Националния оперативен център.

БНР съобщава, че на заседанието на кризисния щаб в понеделник бе и прокуристът на торовия завод в Димитровград "Неохим" Стефан Димитров. Пред журналисти той изрази съмнение, че от намиращото се в капитален ремонт предприятие може да са изтекли опасни химикали, които да са предизвикали станалото. Димитров обеща и пълно съдействие на органите на разследването.

Образувано е досъдебно производство.


 © 2020 Село - Selo.BG
 

 • отровени пчели в село Санадиново
  12.05.2020 г.
  38201
  За мълчанието на пчелите и (не)желанието на хората да ги чуят!
  Десетки хиляди пчели за поредна година загинаха след пръскане с инсектициди в региона на Плевен. За това алармира чрез фейсбук профила си био производителят и председател на Българска асоциация биопродукти...
  Виж повече