Меню

Расте търсенето на селски имоти за живеене и дистанционна работа (ИНТЕРВЮ)

20.06.2020 г.
3661
Извънредното положение накара много хора да се сетят за селските си имоти, а някои ги избраха и за работа под формата на хоум офис. Ще продължи ли тази тенденция и след кризата с коронавируса? По темата работи БНР - Видин, ето и отговорите на хора запознати отблизо с живота в българските села:

Хиляди хора се върнаха по селата си с надежда да се предпазят от коронавируса. Това са предимно по-възрастните, които попадат в най-рисковата група, а също и хората със свободни професии, които имат къщи на село. Свое проучване по темата направиха и от Асоциацията на българските села, с председател Борислав Борисов:

"Категорично коронавируса повлия на този процес- хората да се върнат към селските си имоти... Извънредното положение за пореден път показа важността от това - хората да имат своите къщи и градинки в селата. Модерният градски човек днес е изгубил способността си сам да произвежда храна и съответно - да оцелява в извънредни ситуации. Именно по време на извънредното положение стана отново ясно, колко е важно да се отделят по няколко часа седмично, за да си ходиш на село и да си поддържат двора и мазето - с провизии, които са безценни за извънредни ситуации като тази която бе... Засиленото търсене и сделки за имоти в селата са главно от страна на млади семейства в активна трудова възраст, които имат имоти в градовете, но търсят алтернативно място за "бягство" на село. Увеличава се делът на живеещите млади хора в селата, които упражняват свободни професии, главно в сферата на IT и дизайнерските услуги. Ситуацията с развитието на туризма на фона на пандемията от коронавирус, очертава сериозна промяна в потребителското поведение. Дори и след преминаването на кризата, заради насаденият страх и опасения от зарази, хората трудно ще отидат на почивка в големи хотели, където има струпване на множество хора. Това очертава сравнително благоприятна тенденция пред обектите за селски туризъм, които отдават самостоятелно наемане на къщи за гости. Именно къщи в селата, където настаняването на туристите ще е ограничено по контакти имат най-голям потенциал. Това са къщите за гости, които позволяват самостоятелно приготвяне на храна..." коментира Борислав Борисов.  

Заразата с коронавирус ще окаже влияние и на пазара на имоти в селата. Очаква се цените на къщите и дворовете да се покачат, а самият пазар да се активизира, както от страна на купувачи, така и от страна на продавачи, които се отказват от усилията да са независими на село, показва изследване на Асоциацията на българските села. 


Пазара на селски имоти коментира Стефан Филаретов, собственик на агенция за недвижими  имоти:

"Да. Има голямо търсене... Предлагането е малко...От IT фирма в София имат интерес към имот до Белоградчик където да могат техните специалисти да работят ако пак има пандемия...Търсят се локации близо до Видин...Доста хора питат за селски имоти..."


Ценовият диапазон на селски имоти е в голяма ценова ножица, в зависимост от локацията, видът на имота и типа на строителството, показва изследването на Асоциацията на българските села. Стандартният модел за селска къща в България включва жилищна постройка с квадратура до 120 кв.м. + двор около 0.7-1.0 дка + стопанска постройка или гараж. Най-ниски все още са цените на къщи в регионите на Видин, Монтана, Враца, Плевен и селата на запад от Ловеч, както и всички села, отдалечени на повече от 25-30 км от най-близката община. Там средната цена варира между 5000 и 9000 лв., като според експерти, нужните допълнителни средства за ремонт и пригодяване на къщите за живеене, включително смяна на дограма, ремонт на покрив и др., са в размер на минимум 30 000 лв.

В малката община Ружинци също има завърнали се хора от големите градове и от чужбина, които са изкарали извънредното положение по наследствените си имоти. Дори и в едно от най-малките села в област Видин, Роглец, по време на пандемията е имало семейства, които са предпочели да се изолират там, разказа кметът на община Ружинци Александър Александров:

"Много хора се върнаха да изкарат извънредното положение в селските си имоти...В село Роглец през цялото време имаше много хора с деца. По принцип там живеят 10-12 души, но сега селото се напълни с хора...Има интернет почти във всички села и хората могат да работят..."


Да имаш имот на село и то в близост до големия град е огромна привилегия. Сега търсенето е голямо, заради пандемията и осъзнаването на важността на стопанисването на такъв имот. Много хора обаче още преди това са намерили своят уют в селата. Яким Якимов е родом от Северозапада, но живее и работи в Плевен. Неговото родно село е далеч и той решава да купи имот в плевенско село, защото там се чувства спокоен и може да си почива със семейството:

"Аз съм израсъл на село. Да имам селски имот, е връщане в детството. Там се чувствам спокойно. Бягам от четирите стени... Радвам се на овошките... Както обичам да пиша във Фейсбук - Чувам тишината...".

Явно тенденцията да се търсят имоти на село и да се ремонтират наследствени такива ще продължи. А дали българското село ще оцелее по този начин, предстои да разберем.

Всичко по темата чуйте в звуковия файл.

  субсидии COVID 19
  14.05.2020 г.
  4203
  Извънредна помощ за земеделци и фирми в селата пуска ЕК по линия на ПРСР заради COVID 19
  Извънредна помощ за земеделски производители пуска Европейската комисия заради COVID 19.  Еднократните плащания ще се извършват до 31 декември 2020 г. Максималният размер на помощта обаче не трябва да...
  Виж повече
  имоти в селата
  04.05.2020 г.
  11323
  Активизира се пазарът на имоти в селата. Какви са цените?
  През последните седмици силно се активизира търсенето на имоти в селата , породено от кризата с пандемията от коронавирус и търсенето на алтернативи на градските жилища и затворена среда. По информация...
  Виж повече
  недвижими имоти в селата
  03.04.2020 г.
  15243
  Очаква се сериозен ръст на пазара на селски къщи и градини след COVID 19
  Експерти в сферата на недвижимите имоти очакват сериозен ръст в пазара на недвижими имоти в селата , както от страна на българи, живеещи в градовете, така и от чужденци, заради ситуацията с коронавирус...
  Виж повече
  Веселин Орешков
  23.03.2020 г.
  11146
  Веселин Орешков: След COVID19 е нужна Промяна, а не връщане към досегашния начин на живот (ВИДЕО)
  Веселин Орешков се занимава с алтернативно земеделие, след като дълги години е работил в Института по планинско земеделие и животновъдство в Троян. Той е създател на хибридният планински лимон - плод...
  Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете