Меню

Разпространението на африканска чума е извън контрол

16.07.2019 г.
3429
Както Село писа още в началото на миналата седмица, разпространението на заразата Африканска чума по свинете (АЧС) е извън контрол, обхваща цяла България и ветеринарните специалисти и служители към БАБХ не са в състояние да регистрират и обслужат всички нови случаи. Още повече, че голяма част от стопаните крият информация за заразата. Очаква се заразата да се прехвърли и в някои от големите индустриални свинекомплекси.

В същото време - представители на медиите, полиция, жандармерия, пожарна, ветеринари - обикалят стопанствата с новорегистрирани случаи - често без предпазно облекло и защита на обувките, което спомага за бързото разпространение на чумата из страната.

След като бяха регистрирани десетки огнища от АЧС в села по поречието на р.Дунав, вкл. в села в област Плевен, а също и в област Бургас, сега най-новото огнище е в стопанство в град Мизия. На 15 юли взетите проби са потвърдени като положителни за вируса. Болестта е установена и в лично стопанство в село Дъбован, община Гулянци, Плевенска област.

Създадени са зони на рестрикция, в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на африканската чума по свинете. Потвърден е и нов случай при дива свиня в землището на шабленското село Дуранкулак в Добричка област. Пробата е взета от дива свиня, умряла, вследствие на пътнотранспортно произшествие.

Всички проби са изследвани в Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Припомняме, че преди 5 години в България умишлено бе разпространен и вирусът на свинския грип - H1N1, като продадените тогава ваксини у нас бяха на стойност над 15 млн.лв.От агенцията по безопасност на храните напомнят, че стопаните трябва да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине следва да се докладват незабавно.

На проведеното в Брюксел заседание на Съвета по селско стопанство и рибарство, България настоя за навременно финансиране от Европейската комисия по линия на ветеринарните програми за справяне с болестта африкаска чума по свинете. Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева каза, че страната ни очаква подпомагане за извършените действия от миналата година.

Необходими са общи действия и интегриран план, с които целият ЕС да се справи с това заболяване, заяви министър Танева.