Меню

Размерът има значение. Кое е общото между фермите в САЩ и България?

18.09.2019 г.
13396
Броят на американските ферми е спаднал с 12 800 броя до 2,029 милиона през изминалата година, което е най-малкият брой ферми досега. Основната причина е търговската война между САЩ и Китай, която тласка все повече фермери към пенсиониране или фалит.

От търговската война основно са ударени производителите на соя, които през изминалата година бяха принудени да инвестират огромни силози, в които да съхраняват зърното, което не могат да продадат.

Тези процеси доведоха до по-голямо окрупняване на зърнопроизводствените стопанства, което бе отчетено от властите като риск за развитието на фермерските региони, поради концентрацията на огромни площи земя в малко земеделци.

Освен търговската война, друга причина за все повечето фалити сред зърнопроизводителите в Америка са все по-честите климатични аномалии. Така например в щата Индиана тази година нямаше условия за засаждане на царевица заради постоянни проливни дъждове. В други региони пък сериозно се изостря проблемът със сушата.

Въпреки нарастващите климатични промени, президентът Доналд Тръмп продължава своята анти-климатична политика, като не подкрепя инициативите на ЕС и Азия за намаляване на вредни емисии в глобален мащаб.  Именно земеделците ще са първите, които ще усетят ударът от климатичните промени, категорични са експерти.

Намаляващият брой американски фермери може да нарани най-големите търговци на зърно в света като ADM и Bunge (BG.N), които ще имат по-малко доставчици. Освен това, фермерите ще имат по-малка нужда да наемат място в силозите на търговците за зърно, тъй като големите фермери като Appert например разполагат с изобилие от складове в собствените си ферми. От ADM заявиха, че ще продължат да се адапштират, за да отговорят на нуждите на своите клиенти. 

До края на 2018 г. средният размер на една ферма в САЩ се е увеличил до 443 акра, което е 12-годишен рекорд, сочат последните данни на Министерството на земеделието на САЩ.

Именно затова най-големите земеделски производители разширяват дейността си още повече, тъй като фермерите в пенсия избират да отдадат под наем земята си, а не да я продават.


Когато земята стане достъпна за отдаване под наем, само най-големите земеделски производители могат лесно да поемат разходите, необходими за разширяването им.

Размерът на заемите, които по-малките земеделски производители биха взели за да закупят трактори и комбайни, например, е твърде голям за кандидатите с малко обезпечение.

Критиците твърдят, че политиката на администрацията на Тръмп да компенсира производителите за загубени продажби поради търговската война с Китай - плаща на по-големите земеделци в селското стопанство повече, тъй като плащанията се изчисляват на база единица площ - точно както в България.


© 2019 Село

  внос на телешко
  16.07.2019 г.
  1429
  ЕС започва внос на 35 000 тона говеждо месо от САЩ
  Европейският съюз и Съединените американски щати скоро ще подпишат споразумение за преразглеждане на функционирането на съществуващото търговско споразумение, гарантиращо автономна тарифна квота (TRQ) за...
  Виж повече
  селското стопанство на ЕС в търговските преговори
  15.01.2019 г.
  2714
  САЩ ще търсят цялостен достъп до селското стопанство на ЕС в търговските преговори
  САЩ ще търсят цялостен достъп до селското стопанство на ЕС в търговските преговори. Съединените щати сигнализираха преди дни, че няма да се отклонят от искането на Европейския съюз да задържи земеделието...
  Виж повече
  Цените на соята през 2019 ще се покачват над 290 EUR/тон
  29.11.2018 г.
  4769
  Цените на соята ще се покачват над 290 EUR/тон
  Експерти в аграрната търговия очакват ръст на цените на световния пазар на соя поради търговския конфликт между САЩ и Китай. В момента холандските експерти от Rabobank (холандска международна банка и...
  Виж повече