Търсене

Размерът има значение. Кое е общото между фермите в САЩ и България?

18.09.2019 г.
13272
Броят на американските ферми е спаднал с 12 800 броя до 2,029 милиона през изминалата година, което е най-малкият брой ферми досега. Основната причина е търговската война между САЩ и Китай, която тласка все повече фермери към пенсиониране или фалит.

От търговската война основно са ударени производителите на соя, които през изминалата година бяха принудени да инвестират огромни силози, в които да съхраняват зърното, което не могат да продадат.

Тези процеси доведоха до по-голямо окрупняване на зърнопроизводствените стопанства, което бе отчетено от властите като риск за развитието на фермерските региони, поради концентрацията на огромни площи земя в малко земеделци.

Освен търговската война, друга причина за все повечето фалити сред зърнопроизводителите в Америка са все по-честите климатични аномалии. Така например в щата Индиана тази година нямаше условия за засаждане на царевица заради постоянни проливни дъждове. В други региони пък сериозно се изостря проблемът със сушата.

Въпреки нарастващите климатични промени, президентът Доналд Тръмп продължава своята анти-климатична политика, като не подкрепя инициативите на ЕС и Азия за намаляване на вредни емисии в глобален мащаб.  Именно земеделците ще са първите, които ще усетят ударът от климатичните промени, категорични са експерти.

Намаляващият брой американски фермери може да нарани най-големите търговци на зърно в света като ADM и Bunge (BG.N), които ще имат по-малко доставчици. Освен това, фермерите ще имат по-малка нужда да наемат място в силозите на търговците за зърно, тъй като големите фермери като Appert например разполагат с изобилие от складове в собствените си ферми. От ADM заявиха, че ще продължат да се адапштират, за да отговорят на нуждите на своите клиенти. 

До края на 2018 г. средният размер на една ферма в САЩ се е увеличил до 443 акра, което е 12-годишен рекорд, сочат последните данни на Министерството на земеделието на САЩ.

Именно затова най-големите земеделски производители разширяват дейността си още повече, тъй като фермерите в пенсия избират да отдадат под наем земята си, а не да я продават.


Когато земята стане достъпна за отдаване под наем, само най-големите земеделски производители могат лесно да поемат разходите, необходими за разширяването им.

Размерът на заемите, които по-малките земеделски производители биха взели за да закупят трактори и комбайни, например, е твърде голям за кандидатите с малко обезпечение.

Критиците твърдят, че политиката на администрацията на Тръмп да компенсира производителите за загубени продажби поради търговската война с Китай - плаща на по-големите земеделци в селското стопанство повече, тъй като плащанията се изчисляват на база единица площ - точно както в България.


© 2019 Село

 • внос на телешко
  16.07.2019 г.
  1311
  ЕС започва внос на 35 000 тона говеждо месо от САЩ
  Европейският съюз и Съединените американски щати скоро ще подпишат споразумение за преразглеждане на функционирането на съществуващото търговско споразумение, гарантиращо автономна тарифна квота (TRQ) за...
  Виж повече
 • селското стопанство на ЕС в търговските преговори
  15.01.2019 г.
  2597
  САЩ ще търсят цялостен достъп до селското стопанство на ЕС в търговските преговори
  САЩ ще търсят цялостен достъп до селското стопанство на ЕС в търговските преговори. Съединените щати сигнализираха преди дни, че няма да се отклонят от искането на Европейския съюз да задържи земеделието...
  Виж повече
 • Цените на соята през 2019 ще се покачват над 290 EUR/тон
  29.11.2018 г.
  4663
  Цените на соята ще се покачват над 290 EUR/тон
  Експерти в аграрната търговия очакват ръст на цените на световния пазар на соя поради търговския конфликт между САЩ и Китай. В момента холандските експерти от Rabobank (холандска международна банка и...
  Виж повече