Меню

Радостина Димитрова, агроном: Нужен е дъжд, за да се гарнират добре посевите!

25.10.2019 г.
115161
Сеитбената кампания на пшеница в Добричка област приключва. Някои зърнопроизводители забавиха сеитбата заради поредната суха есен с високи температури. Част от колегите с по-малки площи, които сеят бързо, тепърва започват да сеят, но като цяло кампанията върви в нормален ритъм. Това съобщи пред Село Радостина Димитрова, агроном и председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Голяма част от пшениците, които бяха засети по-рано - в края на септември - вече поникнаха. На места посевите излизат прошарено, което е проблем. Ако няма влага, ще се забави процесът на братене, който е изключително важен, посочи Димитрова.

Именно с липсата на влага е свързано основното притеснение на зърнопроизводителите. Три месеца през лятото не са валяли дъждове в региона. В края на септември е имало локални превалявания, които са били изключително важни, но не и достатъчни. Влагата в дълбочина на почвата е различна в момента - в първите 10 см. е около 50%, на 25 см. е 35 - 40%.

Председателят на Добруджанския съюз  на зърнопроизводителите посочи още, че всички агротехнически мероприятия са извършени. “Пшеницата е засята, покълнала, поникнала, наторена. Оттук-нататък е нужен дъжд, за да могат посевите да се гарнират добре”, обобщи Радостина Димитрова. 

По оперативни данни на Министерството на земеделието, храните и горите общо засетите площи с пшеница в страната към 17 октомври са малко над 5 млн. дка, като в област Добрич традиционно са най-много - 738 хил. дка.

София Белчева, © 2019 Агро Клуб - Selo.bg

Очаквайте цялото интервю с Радостина Димитрова по-късно в Село!
 

  суша 2019
  18.10.2019 г.
  118661
  Тежка суша за есенната сеитба, язовирите пресъхнаха
  * на снимката язовир Студена ; на втората снимка - есенна сеитба до пресъхващия язовир Жребчево Тежката суша притесни земеделците от цяла България. Влажност в почвата няма на дълбочина вече до 20 см....
  Виж повече
  пшеница
  08.10.2019 г.
  91760
  Пшеницата в Добруджа започна да пониква 
  Около 10% от засетите площи с пшеница в Добричка област вече са поникнали, след падналите напоследък валежи. Сеитбената кампания, която трябва да приключи до 25 октомври, е в оптималните срокове и в...
  Виж повече
  НАЗ
  30.09.2019 г.
  64563
  К. Костадинов, НАЗ: Изпращаме динамична и тежка стопанска година! (ИНТЕРВЮ)
  Динамична и тежка стопанска година изпращат зърнопроизводителите, заяви в интервю за Село Костадин Костадинов , председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите ( НАЗ ). Подробности за...
  Виж повече