Меню

Радослав Христов, НАЗ: Тази година трябва да бъде нулева за ЕНП (ВИДЕО)

02.11.2020 г.
12031

„По повод тежката 2020 г. правителството трябва да се самосезира и да потърси някакъв вариант тази година да бъде нулева за ЕНП, която ни предстои, т.е. да ни дадат възможност тези 5% от площите да ги засеем с нещо, за да можем да допринесем към брутния вътрешен продукт на страната. Защото 5% от обработваемите площи в сектор зърнопроизводство никак не са малко.“ 


Това заяви зърнопроизводителят и член на НАЗ Радослав Христов по повод кризисната година за сектор земеделие и допълни: "Екологично насочените площи /ЕНП/ са огромна небивалица." 

Към момента изискването по схемата за Зелни плащания е свързано със задължителното отглеждане на междинни култури, които са смески от не-житни култури и житни култури, които се отглеждат между две основни култури след прибиране на предшестващата основна култура и преди сеитбата на следващата основна култура. Засяването или подсяването трябва да се извършва в срок до 30 септември в годината на кандидатстване за директни плащания (СЕПП). Не са площи с междинни култури или зелена покривка площите, засети със зимни култури за получаване на реколта или използване за паша. 

Освен това площи с азот-фиксиращи култури за целите на изпълнението на изискването за ЕНП са парцелите, засети с култури сред които люцерна, боб, нахут, детелина, леща, грах , фии и т.н., за които обаче е нужна специализирана агротехника, което е свързано с допълнителни инвестиции от страна на земеделците.


ВИЖТЕ ВИДЕОТО: