Меню

Радослав Христов (НАЗ): Еднодневните трудови договори са тромава спънка (ВИДЕО)

30.07.2019 г.
4348
Преди 3 или 4 години, г-н Калфин и компания измислиха т.нар. "ежедневен трудов договор", тъй като не е тайна, за масова работна ръка се използва ромско население. Първо, изчакваш сутринта да видиш колко роми са дошли към 09.00ч на нивата ти.  Примерно са дошли днес 70. Отиваш при Инспекцията на труда, плащаш 70 договора, плащаш осигуровки на тия 70 човека. Или назначаваш човек, който да движи цялата тази тромава административна спънка, защото при една проверка, всеки един ром трябва да има договор  на негово име, с предварително платена осигуровка.

Като там има и минимално плащане върху еди си каква сума, независимо дали ти му плащаш толкова или не. Няколко пъти повдигахме въпроса. За съжаление, до момента нищо не се случва. За да не се ангажирам аз лично да го правя това, тъй като, аз трябва да бъда пък сред работниците, които обират съответния продукт, без значение какъв е той- дали е лавандула, роза, череша, слива, праскова, кайсия или каквото и да е. Аз трябва да назнача някой допълнително, поне още 1 или 2 човека, които да вършат и тази работа, което ни е допълнителен разход.

Ние се чудим как да свием разходите, а държава се чуди как да ни ги увеличи.

При г-н “ром” се плаща всеки ден - на края на работния ден. И края на работния ден си го определя той, а не ти. Аз нямам нищо против, който и да е. Като цяло казвам, че производствата в България, които са свързани с работна ръка - те постепенно ще изчезнат. А реално, надниците почват от 25 лв.(ден), тук в нашия район и стигат до 60 лв./(ден) през различното време на годината и различните култури, операции, дейности, които се правят.

Действително, ръчния труд - той си е тежък физически труд. Дали е достатъчно платен, не мога да отговоря на въпроса. И другото, което е: все по-малко хора ще искат, без значение от какъв произход, да се занимават с такъв вид дейност и труд.

По отношение на агроиновациите:
Действително, поне аз както го разбирам, за да имам такъв проект и да бъде одобрен такъв проект, тук не говорим за  въвеждане на нещо, което го има примерно в Америка или в Германия, а то трябва да бъде иновативно, т.е. аз трябва да открия топлата вода - образно казано с нещо хипер, супер ново, което никъде, никой не го е виждал по света.

Значи аз трябва да бъда Бил Гейтс или някой друг за да получа подпомагане като иновация.


И мисля, че в тази насока трябва да помислят много управляващите или въобще хората, които се занимават с писането на наредби и наредбички по отношение на иновациите и  подпомагането на такива проекти. Съответно, иновацията носи допълнителен брой точки, което означава, че евентуално проекта би бил одобрен с повече точки.

За мен примерно иновация е да се направи самопочистващо хале, защото в моето стопанство не е имало такова нещо . Да, самопочистващи машини има много в цял свят на най-различни производители. Но какво от това. Аз какво - трябва да измисля някаква хипер нова машина. Земеделец ли съм или откривател на новости?

Иновация е нещо, което ще е ново за целия свят или ще е ново само за мен, за моето стопанство. Аз мисля, че трябва да изходим от камбанарията на земеделския производител ,че ако той въведе нещо такова в своето стопанство  - ще бъде ново за него. 

източник: Агро ТВ / Агрофорум

  Костадин Костадинов (НАЗ)
  26.07.2019 г.
  2599
  Костадин Костадинов (НАЗ): В ОСП трябва да заложим българския, а не европейския интерес
  Г-н Костадинов, какви са впечатления Ви от днешната дискусия за новата Обща селскостопанска политика (ОСП)? Адмирации към Министерството на земеделието, че в момента организира такава дискусия. Това е...
  Виж повече
  цена пшеница 2019
  12.07.2019 г.
  7228
  Николай Киров (НАЗ): Пшеницата се търгува на нива 270-280 лв./тон
  Зърнопроизводителят и председател на местната структура на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) за регион Бургас - Николай Киров заяви, че над 70 % от жътвата е приключила в Бургаско....
  Виж повече