Търсене

Първа в света ГМО пшеница съсипва износа на зърно от Аржентина. Фермерите не я искат

11.10.2020 г.
10133
Първа в света ГМО пшеница бе одобрена за отглеждане и търговия в Аржентина. 

В петък Аржентина официално стана първата държава в света, която одобри използването на устойчива на суша генетично модифицирана (ГМО) пшеница, което предизвика ожесточена критика от страна на масовата селскостопанска индустрия в страната, съобщава агенция Ройтерс.

Пшеницата BIOX.BA HB4 на Bioceres е устойчива на суша и толерира хербицида глюфозинат натрий, комбинация, според която компанията може да помогне за увеличаване на добивите през сухите години. Но правителството заяви, че продуктът не може да бъде продаден, преди Бразилия, най-големият купувач на пшеница в Аржентина, да одобри вноса му.

Миналата година 45% от изнесените от Аржентина 11,3 милиона тона пшеница отидоха в съседна Бразилия, която не коментира перспективите да одобри закупуването на ГМО пшеница HB4.

Много фермерски групи в Аржентина възразиха срещу одобрението на правителството на продукта, поради опасения, че може да се окаже стигма за износителите.

„Не само износът на пшеница и брашно е изложен на риск, но също така и пелети, нишесте, глутен, хлебни изделия, юфка и всички продукти (които изискват допълнителна обработка)“, се казва в изявление, подписано от регионални сдружения на фермери, търговци и най-влиятелната Камара на износителите на зърнени култури (CEC).

Никоя друга държава все още не е одобрила вноса на ГМО пшеница, оставяйки аржентинските фермери с малък стимул да я засаждат. Групите за опазване на околната среда предупредиха, че все още не се знае достатъчно за ГМО култури, третирани с унищожители на плевели като натриев глуфозинат, за да бъдат безопасно консумирани от хората.

Зелена светлина от Бразилия няма да задейства Bioceres незабавно да пусне новата технология на пазара, преди да получи одобрение от други пазари, заяви в четвъртък главният изпълнителен директор Федерико Труко.

Асоциации, свързани с веригата за доставки на ферми в Аржентина, предупредиха в изявление, че националните и международни компании вече изискват уверения, че пшеницата, която купуват, няма генетични модификации - в допълнение към полученото брашно и фуражи. Заради новината ще стартират изключително засилени проверки и допълнителни лабораторни проби и тестове. Част от най-големите клиенти на зърнени суровини предупредиха, че ще се ориентират към алтернативни доставки, при открито наличие на ГМО.

„Щетите, които биха възникнали на пазара на аржентинска пшеница, ще бъдат непоправими и необратими“, каза групата, добавяйки, че правителството не се е консултирало с тях, преди да одобри сорта.

Сортът пшеница HB4 е разработен от Trigall Genetics, съвместно предприятие между Bioceres BIOX.A и френския Florimond Desprez.


© Село
източник: REUTERS