Търсене

Пшеница 2020: България произведе по-малко отколкото изнесе миналата година!

31.07.2020 г.
9415
На финала на жътвената кампания при 96% ожънати площи, количеството добита пшеница е 4,6 млн. тона, при предварителни прогнози на Земеделското министерство от 4,9 млн. тона, съобщи пред бТВ министърът на земеделието Десислава Танева.  Преходният остатък от миналогодишната реколта е около 300 хил. тона.

За хранителната промишленост в България и за осигуряването на фураж, нужните количества са 1,5 млн. тона пшеница годишно. 

Миналата маркетингова година България е регистрирала рекорден за последните години в износа на пшеница с 4,8 млн. тона към трети страни и вътрешнообщностни доставки в ЕС. По думите на Танева през тази година трябва да се ограничат възможностите за износ, за да не се стига до внос на пшеница.

Добивът тази година е с около 25% по-нисък, като това се дължи на сушата най-вече в няколко области на страната - Добрич, Силистра, Варна, Бургас, Сливен, частично Ямбол и Стара Загора - “това са областите с рекорден спад на добивите”, посочи министърът.

© 2020 Агро Клуб - Selo.bg

 • глутен пшеница 2020
  24.07.2020 г.
  10902
  НАЗ: Въпреки слабата реколта, пшеницата е с отлични хлебопекарни качества!  (ИНТЕРВЮ)
  Жътвата на пшеницата в България вече е към своя край и на финалната права се сбъдват по-скоро песимистичните прогнози, обявени на последния Консултативен съвет по зърното в края на месец май. Към момента,...
  Виж повече
 • жътва на пшеница
  29.05.2020 г.
  8760
  Официални прогнози за реколтата от пшеница в България - от 4,2 млн.тона до 5,8 млн. тона
  За първи път тази година заседанието на Консултативния съвет по зърното се проведе не след края, а преди началото на жътвената кампания. Причината за това е сушата и пропадналите посеви от есенници в някои...
  Виж повече