Меню

Пчелари от цяла България с опасения за кражби по Пчеларска програма 2020

28.01.2020 г.
3078
Пчелари от цяла България изразиха своите опасения в социалните мрежи за предстоящи манипулации и кражби на средства по Пчеларска програма 2020.

За отварянето в края на Февруари на приемът по новата Национална програма по пчеларство за тригодишния период 2020-2022 г. съобщи официално изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Васил Грудев, след среща с представители на пчеларите.

След излизането на новината обаче, социалните мрежи бяха залети с коментари срещу експертите в ДФЗ и МЗХГ, които отговарят за сектор пчеларство.

Според пчеларите отварянето на програмата е много закъсняло, като всички отчитат сериозна смъртност при пчелите, както заради заболявания, за които уж пчеларската програма трябва да помогне с финасиране, но за които вече е късно. Просто пчелите вече са умрели най-вече описано със синдрома на Празния кошер. Причините са както вароатозата, така и пръскането с агрохимикали, по отношение на което продължава да няма контрол. Не се изключват и случаите за убити пчели от клетки на мобилни оператори, които предизвикват смущения в тяхната ориентация, при наличния на по-силни сигнали на някои места.

Част от коментарите по повод Пчеларска програма 2020:

Да се кандидатства по земеделски фонд в България е все едно да кандидатства за обвиняем на прокуратурата!

Края на февруари? Чавка Ви е изпила мозъка!

Като гледам кой стои от дясно на Директора...., дано това не дясната ръка в източването на програмата. Пак си избраха мишките да си правят PR. Г6 не ги търсят, защото не са удобни, заради промените които искаме в Наредба 13.

Оставка на Силвия Василева! Некомпетентна да отстоява интересите на животновъдите!Пчеларската програма ще стартира с прием по основните мерки, като: Мярка А - Техническа помощ, дейност 1 ”Закупуването на техническо оборудване при първичния добив и обработка на пчелни продукти”; Мярка Б - Борба срещу агресорите и болестите в кошера, особено срещу вароатозата, дейност 1 ”Закупуване на ВМП срещу вароатоза”; Мярка В - Рационализиране на подвижното пчеларство, дейност 1 „Подпомагане закупуването на нов прикачен инвентар за подвижно пчеларство” и дейност 2” Възстановяване на разходите за подвижно пчеларство за придвижване на пчелните семейства”; Мярка Г -  Мерки за подпомагане на лабораториите за анализ на пчелните продукти, дейност 1 „ФХА на пчелния мед”; Мярка Д , дейност 1 „Закупуване на нови кошери за подмяна на стари негодни и/или за увеличение на пчелина”, дейност 2 „Поддържане или увеличаване броя на пчелните семейства” и дейност 3 „Закупуване на пчелни майки”. 

© 2020 Selo.BG
 

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете